24 Αυγούστου 2011

Μεγάλη φωτιά στον Έβρο: Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Κοίλα και Μελία

24/08/2011 21:01

Ανεξέλεγκτο μέχρι αυτή την ώρα είναι το μέτωπο, συνολικού μήκους περίπου έξι χιλιομέτρων, της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε στις 1.30 το μεσημέρι στην περιοχή Λευκίμης Σουφλίου στον Έβρο.

Μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά έχει κάψει περίπου 3.000 στρέμματα, κυρίως δρύες και τις εγκαταστάσεις ενός μαντριού, με μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών.
Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα μέτωπά της φωτιάς. Το πρώτο κατευθύνεται βορειοανατολικά της Βυρίνης με κατεύθυνσης προς τον βιότοπο της Δαδιάς, το δεύτερο δυτικά με κατεύθυνση προς Πεσσάνη και το τρίτο νοτιοδυτικά με κατεύθυνση προς την Μελία και τα Ραντάρ.
Παράλληλα για προληπτικούς λόγους ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Κοίλα και Μελία, για το ενδεχόμενο που απειληθούν από την πυρκαγιά, τις επόμενες ώρες. Οι 60 κάτοικοι των δυο οικισμών μεταφέρθηκαν με λεωφορείο του δήμου.

Στα πύρινα μέτωπα βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με πολλά οχήματα και προσωπικό από ολόκληρη της περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στο έργο τους συνδράμουν από αέρος τέσσερα αεροπλάνα Καναντέρ, δυο Πετζετέλ και ένα ελικόπτερο.
Στο έργο τους συνεπικουρούν μηχανήματα της περιφέρειας, ο στρατός, το δασαρχείο και εθελοντικές οργανώσεις.

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ο περιορισμός του μετώπου της φωτιάς, προκειμένου να μην επεκταθεί βόρεια προς το Δάσος της Δαδιάς και νότια προς τις περιοχές Κοίλα και Μελία.
Σημειώνεται πως το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 5-6 Μποφόρ, που πνέουν στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σουφλίου Ευάγγελος Πουλιλιός, στην αστυνομία κρατούνται τρία άτομα και ανακρίνονται, χωρίς όμως να υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία ενδεχόμενου δόλου για εμπρησμό.
Στο χώρο βρίσκονται ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Άρης Γιαννακίδης, ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Β. Παυλακάκης, που συντονίζει την επιχείρηση, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γ. Νικολάου, οι δήμαρχοι Σουλίου Β. Πουλιλιός και Αλεξανδρούπολης Β. Λαμπάκης, εκπρόσωποι του δασαρχείου και των τοπικών στρατιωτικών αρχών.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777