09 Σεπτεμβρίου 2011

«Οι πυροσβέστες βάζουν την ασφάλειά τους ενέχυρο»

Τις επισφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας μονίμων και συμβασιούχων υπαλλήλων κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Αγία Ειρήνη Κεφαλονιάς, την περασμένη Παρασκευή όπου από θαύμα δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί, τονίζει με επιστολή της προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Σ. Στεφανίδη, η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Επίσης, ζητούν από τον Αρχηγό να δοθούν απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με τους χειρισμούς των αξιωματικών εκείνη την ημέρα στο σημείο της πυρκαγιάς και αν τηρήθηκαν οι «βασικές αρχές ασφαλείας προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές» και η «παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις βασικές αρχές ασφάλειας προσωπικού σε δασικές πυρκαγιές». Ακόμα, θέτει ένα βασικό ερώτημα, όπως το εάν «υπήρχε αξιωματικός επικεφαλής στο στόλο των πέντε οχημάτων που στάλθηκαν και ποιες οι ενέργειές του για την αποφυγή των όσων ακολούθησαν».
Και όλα αυτά αφού, όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το γεγονός ότι δε θρηνήσαμε θύματα ήταν καθαρά θέμα τύχης» καθώς τα 5 πυροσβεστικά οχήματα και οι 15 μόνιμοι και συμβασιούχοι πυροσβέστες που αποτελούσαν τα πληρώματά τους, εγκλωβίστηκαν στην ανοδική πορεία του μετώπου της πυρκαγιάς.
Χαρακτηριστικό - σύμφωνα με το κείμενο της ΕΑΚΠ - είναι πως παρά το γεγονός πως πέρασαν 13 χρόνια από την ανάληψη των δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική και παρά τους δεκάδες νεκρούς συναδέλφους τους, οι εργαζόμενοι στο Σώμα «συνεχίζουν να βάζουν την προσωπική τους ασφάλεια ενέχυρο για την πυρασφάλεια της χωρας μας προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ελλείψεις κυρίως σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή και μέτρα ασφάλειας».
Επίσης, υπογραμμίζεται πως διατηρείται ένας απαρχαιωμένος και επικίνδυνος στόλος οχημάτων (όπως το STAYER που κάηκε ολοσχερώς και το οποίο είχε ως έτος πρώτης κυκλοφορίας το 1982). Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση των κονδυλίων για τις λειτουργικές ανάγκες του Σώματος (μόνο τα τελευταία δύο χρόνια αγγίζει το 45%) αυξάνει την επικινδυνότητα για τη ζωή των πυροσβεστών. Παράλληλα, επισημαίνεται και η μη αξιοποίηση περίπου 200 δασολόγων - δασοπόνων που προσλήφθηκαν από το Σώμα».

ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777