18 Σεπτεμβρίου 2011

Πυροσβέστες και εθελοντές έσβησαν τις φωτιές με το φιλότιμό τους !

Τι λένε ο διοικητής πυροσβεστικής Ηγουμενίτσας και Γιαννιώτης εθελοντής.

Το φετινό καλοκαίρι οι φωτιές σ' ολόκληρη την Ελλάδα ήταν πολλές. Όμως, όλες σχεδόν αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα. Και αυτό οφείλεται στο φιλότιμο πυροσβεστών και εθελοντών. Ο διοικητής της πυροσβεστικής Ηγουμενίτσας Σπύρος Φωτίου, στην περιοχή ευθύνης του οποίου εκδηλώνονταν επί τρεις μήνες σχεδόν κάθε ημέρα φωτιές, λέει σχετικά:
"Σβήσαμε την πρώτη φωτιά και μετά μας δημιουργήθηκε ο αέρας του νικητή. Και σε κάθε νέα φωτιά, που άναβε, δίναμε υπόσχεση στον εαυτό μας, ότι θα τη σβήσουμε και αυτή. Όλο το προσωπικό της πυροσβεστικής δούλεψε με φιλότιμο".
Ο Γιαννιώτης Αλέκος Ράπτης, λέει για τη συμμετοχή των εθελοντών στην κατάσβεση της φωτιάς κοντά στην πόλη, που απείλησε σπίτια: "Στο δρόμο δεκάδες άνθρωποι με κομμένη τη ανάσα έχουν κατεβεί από τα αυτοκίνητά τους και παρακολουθούν το πύρινο σκηνικό που ξεπροβάλει μπροστά τους. Είναι αυτή η στιγμή που παίρνεις την μεγάλη απόφαση να χορέψεις με την φωτιά και τους όποιους κινδύνους συνεπάγονται μ΄αυτό το ρίσκο. Είναι η στιγμή που η αδρεναλίνη ανεβαίνει στα ύψη καθώς προσπαθείς και εσύ να βοηθήσεις την κατάσταση ακούγοντας στο διπλανό σπίτι τις κραυγές απόγνωσης μια ηλικιωμένης γυναίκας που φωνάζει «Βοήθεια, ελάτε, σώστε το σπίτι μου. Κόψαμε γρήγορα μεγάλα κλαριά από μια δαμασκηνιά και αρχίσαμε γρήγορα να χτυπάμε τη φωτιά με μανία, καθώς έκαιγε τα αγριόχορτα και μια κερασιά στην αυλή ενός σπιτιού. Είχα μαζί μου το μαντήλι για τη μοτοσικλέτα και έτσι κάλυψα το στόμα μου, από τον καπνό".

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΟΨΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777