06 Οκτωβρίου 2011

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τον εθελοντισμό σε Λιμενικό-Πυροσβεστική υπόσχεται το υπουργείο.

Ανοιχτή σε βελτιώσεις δήλωσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εν όψει της δεύτερης ανάγνωσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον εθελοντισμό στο Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Πάντως τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν ενστάσεις για το γεγονός ότι το τελικό κείμενο είναι διαφορετικό από το αρχικό που είχε δοθεί για διαβούλευση τον Ιούνιο.

«Οι εθελοντές πυροσβέστες είναι ενεργοί πολίτες, οι οποίοι δεν κοστίζουν τίποτε στο κράτος και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» επεσήμανε ο εισηγητής της ΝΔ, Γρηγόρης Αποστολάκος, ο οποίος πρόσθεσε ότι το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου που δόθηκε στη δημοσιότητα, τον περασμένο Ιούνιο, είναι διαφορετικό σε πολλές διατάξεις από αυτές που τελικά κατατέθηκαν στη Βουλή.
Την άποψη ότι υποβιβάζεται θεσμικά ο ρόλος του εθελοντή πυροσβέστη με το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, διατύπωσε και ο εισηγητής του ΛΑΟΣ, Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο οποίος τόνισε ότι το ζήτημα της εκπαίδευσης ανατίθεται, πλέον, στη διακριτική ευχέρεια του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος.
«Μας προβληματίζουν οι ρυθμίσεις, όπου με τα εντελώς προσωπικά και διόλου αντικειμενικά κριτήρια του εκάστοτε αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, θα πριμοδοτούνται και θα μοριοδοτούνται εθελοντές ακτοφύλακες προκειμένου να εισάγονται στο Λιμενικό Σώμα» παρατήρησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευ.Πασχαλίδου.

Από την πρώτη επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκύπτει ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να τροποποιήσει τις προβλέψεις του ως προς την ποσόστωση και τη μοριοδότηση για την είσοδο εθελοντών πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού, Χρήστου Παπουτσή, ότι η «η πρόβλεψη της μοριοδότησης υπήρξε επειδή τα Σώματα Ασφαλείας εκτιμούν το γεγονός ότι ένας ιδιώτης έχει αποκτήσει εμπειρία ως εθελοντής, συγκριτικά με ένα άτομο που δεν έχει καμία επαφή με το αντικείμενό του. Ωστόσο αυτή η πρόβλεψη δεν επιλέχθηκε για ποσόστωση των εθελοντών στους διαγωνισμούς, διότι δεν πρέπει ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε όχημα μονιμοποίησης στα Σώματα Ασφαλείας».

Διαβάστε περισσότερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777