22 Οκτωβρίου 2011

Στις φλόγες ο νομός Χανίων.

Μπαράζ πυρκαγιών ξέσπασαν στο Νομό Χανίων με πιο σοβαρή τη φωτιά που καίει από το απόγευμα της Παρασκευής στην Αγία Ειρήνη Σελίνου.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, η πυρκαγιά έχει καταστρέψει περίπου 45 στρέμματα δασικής και 160 χορτολιβαδικής έκτασης και η κατάσβεσή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς καίει σε δύσβατη περιοχή με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η προσέγγιση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Ανησυχία στις αρχές είχε προκαλέσει νωρίτερα το γεγονός ότι η φωτιά πλησίασε στο γνωστό φαράγγι της Αγίας Ειρήνης και οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να μην αναπτυχθούν μέτωπα μέσα σε αυτό, ωστόσο μέχρι τις 6 το απόγευμα ο κίνδυνος αυτός αποσοβήθηκε.
Βοήθεια στις προσπάθειες πυρόσβεσης αναμένονταν να δώσoυν τα 2 καναντέρ που έφτασαν στα Χανιά από την Ελευσίνα, τα οποία λίγο μετά τις 4:30 άρχισαν να επιχειρούν από αέρος, ωστόσο η μορφολογία του εδάφους όπου μαίνεται η πυρκαγιά μείωνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα των ρίψεων.
Από εδάφους επιχειρούν δύο πεζοπόρα τμήματα από Ηράκλειο και Χανιά, με συνολικά 25 άντρες και 4 πυροσβεστικά οχήματα, καθώς και ένα πεζοπόρο τμήμα από την Αθήνα, που μετέβει στην περιοχή με C130.

Φωτιές σε Κίσσαμο, Σφακιά και Καστέλι

Την ίδια ώρα οι αρχές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν πέντε ακόμα φωτιές, ευτυχώς μικρότερης έκτασης στο Σερικάρι Κισσάμου, στον Σέμπρωνα, στον Καλλικράτη Σφακίων καθώς και στη Σαρακίνα και στο Έλος στο Καστέλι.
Όλες οι φωτιές ξέσπασαν το μεσημέρι από τη 1 μέχρι τις 4 το μεσημέρι ενώ γρήγορα τέθηκαν υπό μερικό ( Σαρακίνα, Έλος) ή πλήρη έλεγχο (Σέμπρωνα, Καλλικράτη, Σερικάρι) αφού έκαψαν χορτολιβαδική έκταση.
Τέλος νωρίς το πρωί δύο φωτιές σε περιοχές του Ομαλού τέθηκαν γρήγορα υπό πλήρη έλεγχο, ύστερα από την επέμβαση 4 πυροσβεστικών οχημάτων.

ΠΗΓΗ: flashnews

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777