14 Οκτωβρίου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Κεφαλληνίας - Ιθάκης - Ζακύνθου.

Ο Διοικητής τους κ. Σεψάς Βασίλειος, Ανθυποπυρουργός, μας παρουσιάζει επίσημα την ομάδα του.
Το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα με έδρα την Π.Υ. Αργοστολίου ανήκει διοικητικά απευθείας στην Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιονίων Νήσων και η επιχειρησιακή του δράση εκτείνεται στην Κεφαλονιά την Ιθάκη και την Ζάκυνθο.
Η δύναμη του Αερομεταφερόμενου Πεζοπόρου Τμήματος για την αντιπυρική περίοδο του έτους 2011 είναι 23 Εποχικοί Πυροσβέστες εκ των οποίων οι 3 έχουν την ειδικότητα του οδηγού και 5 μόνιμοι πυροσβεστικοί υπάλληλοι εκ των οποίων 2 Πυροσβέστες, 2 Αρχιπυροσβέστες και 1 Ανθυποπυραγός.

Όσον αφορά στην επιχειρησιακή δράση του Αερομεταφερόμενου Πεζοπόρου Τμήματος χρησιμοποιείται κυρίως για την καταστολή των πυρκαγιών κατά την φάση του μερικού ελέγχου, όπου η ένταση της φωτιάς βρίσκεται σε ύφεση, οπότε και μπορεί να επέμβει το προσωπικό στην περίμετρο της πυρκαγιάς ώστε να αποτραπεί η πιθανότητα τυχόν αναζωπύρωσης. Φυσικά όμως σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει το απαραίτητο οδικό δίκτυο για την προσέγγιση της πυρκαγιάς το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα καλείται να επέμβει και κατά την φάση της πλήρους εξέλιξης της πυρκαγιάς ώστε να καταφέρει με τα μέσα που διαθέτει να την θέσει υπό έλεγχο, εφόσον η πυκνότητα της βλάστησης και οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Τα εργαλεία που χρησιμοποιεί το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο Τμήμα είναι φορητά μέσα κατάσβεσης όπως σκαπανικά, πριόνια και φορητοί ψεκαστήρες νερού και αυτό διότι τις περισσότερες φορές επιχειρεί σε σημεία όπου είναι δύσκολη έως και αδύνατη η πρόσβαση των υδροφόρων πυροσβεστικών οχημάτων.
Σε τοποθεσίες δύσβατες και με ανάγλυφο εδάφους που ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και σε μέρη με μεγάλους ορεινούς όγκους όπως η Κεφαλονιά η ύπαρξη του Αερομεταφερόμενου Πεζοπόρου Τμήματος στον επιχειρησιακό σχεδιασμό κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών κρίνεται απαραίτητη γεγονός το οποίο αποδεικνύεται εξ αποτελέσματος σε κάθε αντιπυρική περίοδο.
Σε λίγες μέρες το Αερομεταφερόμενο Πεζοπόρο τμήμα διαλύεται.
Αγνωστο αν και με ποια σύνθεση θα συγκροτηθεί το 2012.
Τελευταίες εικόνες από φιλίες που δυνάμωσαν στις φλόγες και θα διαλυθούν στις πρώτες βροχές .

Ενα πολύ όμορφο αφιέρωμα στο πεζοπόρο Κεφαλλινίας - Ιθάκης - Ζακύνθου απο το kefaloniapress στο οποίο μπορείτε να δείτε και slideshow από το πεζοπόρο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777