09 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση Υφ. Προ. Πο. Μανώλη Όθωνα με αφορμή την αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας αξιολόγησης των προκηρύξεων στο Π.Σ

Αθήνα, 09 Δεκεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παρέμβαση Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με αφορμή την αμφισβήτηση της αντικειμενικότητας της διαδικασίας αξιολόγησης των δικαιολογητικών των προκηρύξεων-προσλήψεων στο Αρχηγείο του Π.Σ.

Η παρέμβαση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης με αφορμή τους ισχυρισμούς του βουλευτή της Ν.Δ. κου Αθανάσιου Νάκου για μη αντικειμενικότητα της διαδικασίας αξιολόγησης των δικαιολογητικών των προκηρύξεων-προσλήψεων στο Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος:

«Κυρία Πρόεδρε, παρότι απουσιάζει από την αίθουσα ο συνάδελφος, ο κ. Νάκος, ο οποίος, στην παρέμβασή του, έκανε μια αναφορά υπαινικτικού χαρακτήρα, για την εξέλιξη των προκηρύξεων-προσλήψεων στα Αρχηγεία, τόσο του Λιμενικού, όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος, θα κάνω μερικά σχόλια. Κατά τη δική μας υποκειμενική ομολογουμένως άποψη, όταν θα έρθει η ώρα που θα φύγει ο κ. Υπουργός και εγώ από αυτό το Υπουργείο, θα είμαστε ικανοποιημένοι για πολλά πράγματα. Ένα από τα πιο σημαντικά θα είναι, ότι εποπτεύσαμε πολιτικά τη διενέργεια προκηρύξεων και προσλήψεων συνολικά 5.800 ατόμων, χωρίς να έχει υπάρξει, και ούτε θα υπάρξει, η οποιαδήποτε σκιά, η οποιαδήποτε υπόνοια, για όλα αυτά που μέχρι το πολύ πρόσφατο παρελθόν αποτελούσαν δυστυχώς τον κανόνα.

Θέλω να καταθέσω τη μαρτυρία, ότι ο συνάδελφος του κ. Νάκου, ο βουλευτής Κορίνθου της Ν.Δ. κ. Κόλλιας, συνεχάρη δια χειραψίας τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σε διάδρομο της Βουλής, για την άψογη διαδικασία της προκήρυξης των σημαιοφόρων του Λιμενικού Σώματος, στο οποίο επιτυχών ήταν ο γιος του. Ανέφερε μάλιστα, ότι δεν περίμενε την κατάληξη αυτή και είχε επιπλέον πολύ μεγάλο πολιτικό εμδιαφέρον να διαπιστώσει την εξέλιξη αυτού του διαγωνισμού, μη ενοχλώντας κανένα.
Το ίδιο συνέβη και με τις περιπτώσεις τριών- τεσσάρων γονέων, απλών ανθρώπων, κατά την ορκωμοσία των σημαιοφόρων του Λ.Σ.- Ελ. Ακτ., όπου συνεχάρησαν τον Υπουργό και την πολιτική ηγεσία, γιατί για πρώτη φορά διαπίστωσαν, ότι αυτά που λέμε δεν είναι λόγια του αέρα, αλλά στο συγκεκριμένο διαγωνισμό έγιναν πράξη.

Θέλω, λοιπόν, να παρακαλέσω, επειδή εμπεδώνουμε μια άλλη αντίληψη με μια προσπάθεια πάρα πολύ δύσκολη, να μην είμαστε πάρα πολύ ευάλωτοι σε πειρασμούς εντυπώσεων. Γιατί είναι άδικο να πλήττουμε αυτή ακριβώς την προσπάθεια και την εμπέδωση μιας άλλης αντίληψης, μιας άλλης νοοτροπίας, στην κοινωνία μας, στους πολίτες, για όλα αυτά τα ζητήματα.

Και θα παρακαλούσα ειλικρινά τον κ. Νάκο, αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο για την αξιολόγηση των δικαιολογητικών, για οποιαδήποτε προκήρυξη, ακόμα και του Πυροσβεστικού Σώματος, στην οποία έκανε επίκληση, να τα προσκομίσει. Να τον πληροφορήσω επίσης, ότι είμαστε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης από το ΑΣΕΠ όλων των ενστάσεων των υποψηφίων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας οποιοσδήποτε υποψήφιος ή ομάδες υποψηφίων αν έχει κάτι κατά του κύρους της αξιολόγησης της επιτροπής, να το αναφέρει.

Επαναλαμβάνω δε, ότι για πρώτη φορά η επιτροπή αποτελείται από εκπρόσωπο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκπρόσωπο του ΑΣΕΠ και αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος. Ο τελευταίος μάλιστα προέκυψε διά κληρώσεως μεταξύ των αρμόδιων διευθυντών του αρχηγείου.

Εν πάση περιπτώσει, εάν ο κ. Νάκος γνωρίζει το οτιδήποτε, αντί να δημιουργεί εύκολες εντυπώσεις ή να προσπαθεί να δημιουργήσει, να το κάνει με συγκεκριμένα στοιχεία σε όποιο χώρο, είτε κοινοβουλευτικό είτε άλλο ο ίδιος επιλέξει και θα πάρει την κατάλληλη απάντηση.

Σας ευχαριστώ».

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Σ.Δ: Κύριε Υφυπουργέ δεν νομίζουμε να έδινε συγχαρητήρια στον Υπουργό ο βουλευτής για "την αντικειμενικότητα" και "το αδιάβλητο" του διαγωνισμού, αν δεν περνούσε ο γιος του στο Λιμενικό. Σε αυτή την περίπτωση μάλλον και αυτός ερώτηση σαν του κ. Νάκου θα έκανε !!!

Ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί στο τι λέμε και τι γράφουμε τέτοιους "πονηρούς" μήνες και μέρες που περνά η χώρα...

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777