17 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση βουλευτή Καράογλου για Πυροσβέστες 5ετούς Υποχρέωσης.

Θεσσαλονίκη, 13 Ιανουαρίου 2012

Προς Υπουργό:
Προστασίας του Πολίτη

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Όργιο παρατυπιών στην διαδικασία πρόσληψης 4.000 πυροσβεστών»

Για ακόμη μια φορά η κομματοκρατία, η αδιαφάνεια και η μεροληψία επικράτησαν σε διαγωνισμό πρόσληψης, που εξέδωσε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η πολυπόθητη προκήρυξη για τον διαγωνισμό κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα Πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης έχει προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση των υποψηφίων. Ο εμπαιγμός, που δέχονται από το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει όρια. Πρόκειται ίσως για έναν από τους ελάχιστους διαγωνισμούς, που προκάλεσε σωρεία ενστάσεων. Προφανώς, ενστάσεις όχι δια ασήμαντο αφορμή, αλλά βάσιμες και με στοιχεία.
Συγκεκριμένα, στην παράγραφο 4 του άρθρου 15 του Ν.3938/2011, μεταξύ των άλλων περιλαμβάνονται ως κριτήρια πρόσληψης η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄ κατηγορίας και η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Δ΄ ή Ε΄ κατηγορίας. Σημειωτέον, ότι βάσει του ΠΔ 19/2006, δηλαδή του Κανονισμού κατάταξης στο Πυροσβεστικό Σώμα, η άδεια οδήγησης για να αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης θα πρέπει να έχει εκδοθεί τουλάχιστον 6 μήνες πριν την ημερομηνία προκήρυξης του διαγωνισμού. Επίσης, στο άρθρο 15 παράγραφος 19 του ιδίου νόμου, ορίζεται σαφέστατα, ότι «για θέματα που δεν ρυθμίζονται από το νόμο, εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για τους μόνιμους πυροσβέστες». Παρόλο όμως την σαφή διάταξη του νόμου και κατά παράβλεψη αυτής, έγιναν δεκτές από τις κατά τόπους επιτροπές παραλαβής δικαιολογητικών άδειες οδήγησης της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής.
Πέραν όμως τούτου, το οποίο αλλοιώνει το τελικό αποτέλεσμα και την κατάταξη των υποψηφίων και αποτελεί ΜΕΙΖΟΝ ζήτημα, το προσόν κατοχής επαγγελματικής άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Γ΄, Δ΄ ή Ε΄ κατηγορίας αποδεικνύεται με την υποβολή επικυρωμένου φωτοαντιγράφου της οικείας άδειας οδήγησης, σύμφωνα πάντα με την διάταξη του άρθρου 3 παράγραφος 2 της Υπουργικής Απόφασης 12077/2011. Και εδώ όμως συνέβη το πρωτοφανές: αρκετοί υποψήφιοι δεν υπέβαλαν τα όσα ο νόμος ορίζει, αλλά βεβαίωση της οικείας υπηρεσίας του Υπουργείου Μεταφορών!
Τα πρωτοφανή αυτά περιστατικά έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους υποψηφίους, οι οποίοι βλέπουν αλλοίωση των αποτελεσμάτων. Στοιχείο, που αποδεικνύεται με τα με αρ. πρωτ. 324/21-11-2011 και 349/29-12-2011 έγγραφα ενημέρωσης μελών που είχαν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες από το θεσμικό τους όργανο, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης-Διάσωσης, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα στο μεν πρώτο ότι, «Τώρα στους 3.400 επιτυχόντες 2.112 έχουν βγάλει δίπλωμα, εκ των οποίων αρκετοί τον τελευταίο καιρό !!! Γι αυτό ανέβηκε η βάση» και στο δεύτερο, ότι «Σε συνάντηση με τον Υφυπουργό ΠΡΟ.ΠΟ, χτες έγινε αναφορά για το θέμα των διπλωμάτων και αναγνώρισε η πολιτική ηγεσία ότι ‘’πριν την ρύθμιση ορθώς η ΠΟΣΠΥΔ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης-Διάσωσης) είχε ζητήσει και επιμείνει, αλλά δεν εισακούστηκε, να ισχύσει το εξάμηνο και ότι θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην βαθμολογία».
Αυτά τα πρωτοφανή, πρέπει άμεσα να διερευνηθούν και άμεσα η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να δώσει εντολή αφαίρεσης των μορίων όσων δεν προσκόμισαν τα έγγραφα που ορίζονται από την προκήρυξη και τον Ν. 3938 άρθρο 15 παρ. 19 και να υλοποιηθούν διοικητικές πράξεις ελέγχου εγκυρότητας-γνησιότητας των εγγράφων των δικαιολογητικών, που υπέβαλαν οι συμμετέχοντας στον διαγωνισμό. Επιτέλους, να σταματήσει εδώ το όργιο παρεμβάσεων και παρατυπιών, που αδικεί κατάφωρα χιλιάδες υποψηφίους στον διαγωνισμό και εμπαίζει με την εργασιακή αποκατάσταση των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Πώς παραβλέφθηκε η νόμιμη διαδικασία και μοριοδοτήθηκαν άδειες οδήγησης της τελευταίας στιγμής;

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να εξεταστούν πλήρως και ενδελεχώς τα δικαιολογητικά όλων ανεξαιρέτως των υποψηφίων;

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να διερευνήσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει περί αλλοίωσης των αποτελεσμάτων και να προβεί σε αντίστοιχες κυρώσεις;

- Θα δώσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εντολή να υλοποιηθούν διοικητικές πράξεις ελέγχου εγκυρότητας-γνησιότητας των εγγράφων των δικαιολογητικών, που υπέβαλαν οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.

- Θα αφαιρεθούν τα μόρια όσων παρανόμως έλαβαν, βάσει των παράτυπων αδειών οδήγησης που υπέβαλλαν;
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

Σ.Δ: Ο αριθμός πρωτ. της ερώτησης είναι,4513/17-1-2012

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777