27 Μαρτίου 2012

Πύργος: Ξεκίνησε η δίκη για τις φονικές πυρκαγιές του 2007 .

Ο Γιώργος Παρασκευόπουλος, η πιο τραγική φιγούρα των φονικών πυρκαγιών του 2007, ήταν αυτός με τον οποίο ξεκίνησαν σήμερα (Παρασκευή 23/3/2012) οι καταθέσεις στη δίκη της υπόθεσης που συγκλόνισε όλο τον κόσμο. Ο άνθρωπος που έχασε τα τέσσερα παιδιά του, τη σύζυγό και τη μητέρα του περιέγραψε τα όσα έζησε εκείνη την ημέρα της τραγωδίας.
Η δεύτερη μάρτυρας από τους 170 της υπόθεσης ήταν η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του άτυχου εποχικού πυροσβέστη Γιάννη Δρακόπουλου, που εγκλωβίστηκε και έχασε τη ζωή του στις φλόγες στο ίδιο σημείο στις 24 Αυγούστου του 2007.
Το κλίμα ήταν βαρύ το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηλείας και ο κ. Παρασκευόπουλος στην κατάθεσή του ξέσπασε κατά του κρατικού μηχανισμού που δεν έλαβε κανέναν προληπτικό μέτρο για να αποσοβήσει την τραγωδία.
Τόνισε πως δεν υπήρξε καμία κινητοποίηση και συντονισμός για την αντιμετώπιση της κατάστασης ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να βρεθούν σε ασφαλές μέρος. «Αν είχε γίνει ένα δέκατο από αυτά που σας λέω για τις αρμοδιότητες των υπευθύνων, θα είχα εδώ δίπλα μου σήμερα την οικογένεια μου».
Στο στοιχείο της έλλειψης συντονισμού στάθηκε στην κατάθεσή της και η αδελφή του Γιάννη Δρακόπουλου.
Ο συνήγορος υπεράσπισης πολιτικής αγωγής των θυμάτων Αντώνης Φούσας, δικηγόρος Αθηνών και πρώην Υπουργός, σε δηλώσεις του σε ένα διάλλειμα της διαδικασίας τόνισε τα εξής: «Πρόκειται για μια από τις σοβαρότερες και συνταρακτικότερες περιπτώσεις που έχω χειριστεί και αντιμετωπίσει στα πολλά χρόνια της δικηγορίας μου. Έχουμε 36 τραγικά θύματα οι δε ευθύνες των αρμοδίων όπως προέκυψε ήδη είναι τεράστιες και βεβαίως θα αντιμετωπιστούν αναλόγως από το δικαστήριο. Ως πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο Γεώργιος Παρασκευόπουλος, ο τραγικός πατέρας των τεσσάρων παιδιών που βρήκαν τραγικό θάνατο, που κάηκαν αλλά βεβαίως και η σύζυγος του κάηκε και η μητέρα του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα.
Ήταν συνταρακτική η κατάθεση του και τα στοιχεία που έδωσε επίσης αποκαλυπτικά για τις μεγάλες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων. Περισσότερα δεν μπορώ να σας πω για την πορεία της υποθέσεως διότι είναι σε εξέλιξη, θα τα πούμε όμως μετά τη δίκη. Η δίκη αυτή θα διαρκέσει πολλούς μήνες.
Οι μάρτυρες είναι 170 εκ των οποίων, οι δέκα περίπου έχουν προταθεί από τους συνηγόρους υπεράσπισης. Το δικαστήριο ανάλογα και με τις δικές του υποχρεώσεις αλλά και τις δικές μας των συνηγόρων, θα προσδιορίζει κάθε φορά και πότε θα είναι οι επόμενες δικάσιμες και το ποιους μάρτυρες θα εξετάσουμε.
Δεν μπορώ να πω τι πιστεύω, εγώ πιστεύω αυτό που υποστηρίζω ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες, αλλά νομίζω ότι το δικαστήριο κυριαρχικά θα αποφασίσει ποιοι και ποιες ευθύνες έχουν» κατέληξε ο κ. Φούσας.

Πηγή: IliaLive.gr

Αναδημοσίευση Fire & Rescue

Σ.Δ: 4 χρόνια και ακόμα δεν έχουν αποδοθεί και δεν έχουν τιμωρηθεί οι υπεύθυνοι γιο αυτοί την καταστροφή.
Υπεύθυνοι - κατηγορούμενοι μεταξύ των άλλων (δημάρχων και πολιτών) διοικητές πυροσβεστικών κλιμακών και πυροφύλακας της περιοχής.
Θα παρακολουθούμε αυτή την υπόθεση αφού εκτός από τους συμπολίτες μας χάσαμε και συναδέλφους μας και ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΞΕΧΝΑΜΕ !!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777