22 Μαρτίου 2012

Τι είναι το Ν.Σ.Κ και τι το ΣτΕ.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί τελευταία και έχουν μπερδευτεί πολλοί συνάδελφοι ας ξεκαθαρίσουμε τι είναι οι δυο θεσμοί της Πολιτείας μας.

Τι είναι δηλ. το Συμβούλιο της Επικρατείας, το γνωστό σε όλους μας ΣτΕ και τι είναι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το γνωστό σε όλους μας Ν.Σ.Κ.


Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, του οποίου η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης. Είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων και έχει καταξιωθεί ως ο ισχυρός προστάτης, τόσο του πολίτη, όσο και του δημοσίου.

Λειτουργία
Το ΣτΕ διαιρείται σε τμήματα, στα οποία κατανέμονται οι υποθέσεις ανάλογα με το αντικείμενό τους. Το τμήμα αποτελείται από έναν αντιπρόεδρο του ΣτΕ ως πρόεδρο του τμήματος, δύο Συμβούλους και δύο Παρέδρους. Σημαντικές υποθέσεις παραπέμπονται σε διευρυμένη επταμελή σύνθεση του τμήματος. Το τμήμα μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση στην Ολομέλεια λόγω σπουδαιότητας. Υποχρεούται να την παραπέμψει, όταν καταλήγει να κηρύξει νόμο αντισυνταγματικό.

Αρμοδιότητες ΣτΕ
Οι αρμοδιοτητες του ΣτΕ όπως προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 95 του Συντάγματος και του ειδικού Περί του ΣτΕ νόμου (Νομ. Δ/γμα 170/1973) διακρίνονται σε Διοικητικές και Δικαστικές.

Η ιστοσελίδα του ΣτΕ

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ( Ν.Σ.Κ.) αποτελεί ενιαία, ανώτατη Αρχή του Κράτους, υπό μορφή συλλογικού οργάνου της Δημόσιας διοίκησης που υπάγεται τόσο σε θέματα οργάνωσης όσο και υπηρεσιακής κατάστασης απευθείας στον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών. Τις ειδικές αρμοδιότητές του ασκεί είτε ως σώμα, (κεντρική υπηρεσία), είτε κατά περιφερειακές υπηρεσίες, τα λεγόμενα "γραφεία νομικών συμβούλων", που διαρθρώνονται στα διάφορα υπουργεία και νομαρχίες. (άρθρο 1, Ν 3086/2002)

Η ιστοσελίδα του Ν.Σ.Κ

Όπως σαφώς λοιπόν διαπιστώνετε το ΣτΕ είναι ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ και μάλιστα το ΑΝΩΤΑΤΟ στην χώρα, ενώ το Ν.Σ.Κ είναι νομικοί που απλά ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΥΝ τα Υπουργεία και γενικά το Δημόσιο.
Μια συμβουλή, όπως όλοι ξέρουμε ή την δέχεσαι ή την αγνοείς ή ρωτάς και κάποιον άλλον για να πάρεις καλύτερη.
Αυτά για να ξέρουμε για τι μιλάμε και σε τι επίπεδο.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777