01 Απριλίου 2012

Πυρκαγιές απειλή για το Σέιχ Σου.

Οι πυρκαγιές απειλή για χωματερές και Σέιχ Σου
Εστίες πρόκλησης πυρκαγιών αναμένεται να αποτελέσουν και το φετινό καλοκαίρι οι δεκάδες σκουπιδότοποι στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι δήμοι, επικαλούμενοι την έλλειψη κονδυλίων, δεν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα και επαναπαύονται στην παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας.
Ενδεικτικό της ραγδαίας αύξησης που σημειώνουν οι πυρκαγιές είναι ότι το 2011 κάηκαν 90 στρέμματα, όταν 2010 η καμένη έκταση ήταν μόλις 28,2 στρέμματα. Την ίδια ώρα ξέφραγο αμπέλι μοιάζει το Σέιχ Σου, όπου ασυνείδητοι αποθέτουν παρανόμως σκουπίδια και μπάζα.
Με την άνοδο της θερμοκρασίας τις πρώτες ημέρες της άνοιξης εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές σε ανεξέλεγκτες χωματερές και χώρους απόθεσης μπάζων στους δήμους Χαλκηδόνας και Δέλτα.
Το γεγονός σήμανε συναγερμό στη διοίκηση της πυροσβεστικής, καθώς, εκτός από τις πυρκαγιές στους σκουπιδότοπους, στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης αυξήθηκαν σημαντικά το 2011 και οι πυρκαγιές σε γεωργικές εκτάσεις και σε χωράφια με υπολείμματα καλλιεργειών. Όπως ανάφερε σε χθεσινή σύσκεψη στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης ο διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Δημήτρης Ζάχος, ο αριθμός των περιστατικών αγροτοδασικών πυρκαγιών στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης αυξήθηκε το 2011 κατά 39% σε σχέση με το 2010, ενώ 69% περισσότερες ήταν οι καμένες εκτάσεις σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το ποσοστό αυτό, όπως είπε, εμφανίζεται αυξημένο κυρίως λόγω του πλήθους των περιστατικών σε χωράφια και υπολείμματα καλλιεργειών, για τα οποία ευθύνονται οι αγρότες κυρίως της δυτικής Θεσσαλονίκης που καίνε ανεξέλεγκτα τα υπολείμματα των χωραφιών τους.
Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, αντιπύραρχος Αντώνης Αβραμίδης, το 2011 κάηκαν 73,7 στρέμματα δάσους έναντι 8,7 το 2010, 441 στρέμματα δασικής έκτασης (86,8 το 2010), 13,4 στρέμματα άλσους (1,9 το 2010), 523 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης (393 το 2010), 290 στρέμματα με καλαμιές (142 το 2010), 145 στρέμματα γεωργικών εκτάσεων (59,9 το 2010), 1.706 στρέμματα με υπολείμματα καλλιεργειών (298 το 2010) και 90 στρέμματα σκουπιδότοπων (28 το 2010).

Οι δήμαρχοι ήταν απόντες
Επί της ουσίας η χθεσινή σύσκεψη ενόψει της προετοιμασίας των φορέων για τη φετινή αντιπυρική περίοδο ήταν απολογιστικού χαρακτήρα, καθώς πλην της πυροσβεστικής οι φορείς δεν παρουσίασαν κανένα οργανωμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών τόσο σε δασικές εκτάσεις όσο και σε αγροτικές. Και ενώ πυροσβεστική, δασικές υπηρεσίες και πολιτική προστασία επέρριψαν σοβαρές ευθύνες στους δήμους, επειδή δεν λαμβάνουν μέτρα για να περιφρουρήσουν τους σκουπιδότοπους ή στην καλύτερη περίπτωση να τους σφραγίσουν, οι δήμαρχοι ήταν και αυτή τη φορά απόντες.
Ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας της αντιπεριφέρειας Νίκος Ψαλτόπουλος τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους χώρους διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και ότι οι δήμοι αγνοούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το ίδιο υποστήριξε και ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ο οποίος είπε πως οι δήμοι οφείλουν να είναι παρόντες και να προβούν στην αγορά εξοπλισμού (βυτιοφόρα, υδροφόρες και άλλα οχήματα), και πως οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων πρέπει να καταγράψουν τα μέσα των δήμων τους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν σε έκτακτη περίπτωση. «Επισήμως δεν υπάρχουν χωματερές στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι πυρκαγιές αυξάνονται συνεχώς στους κατά τόπους σκουπιδότοπους. Για αυτό οι δήμοι πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους», ανέφερε.
Την ανάγκη να αυξηθεί ο βαθμός ετοιμότητας, προκειμένου να διαφυλαχτεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής, επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Για τον λόγο αυτό, είπε, θεώρησε πως ήταν λανθασμένη η απόφαση για απομάκρυνση της μοίρας των πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη Θεσσαλονίκη. «Ευτυχώς ο υπουργός κ. Αβραμόπουλος αναγνώρισε τη σημασία που έχει για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία η ύπαρξη της μοίρας και διατήρησε στο ακέραιο τη λειτουργία της».

«Ξέφραγο αμπέλι το Σέιχ Σου»
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μεγάλο μέρος τους περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Όπως κατήγγειλαν εκπρόσωποι των δασικών υπηρεσιών, το δασαρχείο καθαρίζει τον χώρο, αλλά υπάρχει συνεχής απόθεση σκουπιδιών και μπάζων από ασυνείδητους πολίτες. Γι' αυτό ζητήθηκαν εντατικές περιπολίες από μικρά κλιμάκια (πυροσβεστική, αστυνομία δασαρχείο, δήμους) σε όλο το δάσος, στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας. Επίσης το δασαρχείο επισήμανε ότι οι δήμοι, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν δασικές εκτάσεις, οφείλουν να καθαρίσουν άμεσα τους χώρους αναψυχής που έχουν δημιουργήσει. Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό και τη συντήρηση των δασικών δρόμων, αυτό θα γίνει μετά τον Μάιο, μετά τις εαρινές βροχοπτώσεις.

Πηγή:http://www.makthes.gr/
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: emergencyservices

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777