04 Απριλίου 2012

Ρομπότ – πυροσβέστης: νέο όπλο κατά των πυρκαγιών (video)

Μετά τη ρομποτική μέδουσα, την κάμπια ρομπότ, το ρομπότ – φίδι και πολλές άλλες έξυπνες μηχανές που αναπτύχθηκαν για ερευνητικούς σκοπούς αλλά και για να συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις διάσωσης, επιστήμονες δημιούργησαν το ρομπότ – πυροσβέστη που σβήνει άμεσα τις φωτιές με πεπιεσμένο αέρα ή νερό.

Το ρομπότ, εν ονόματι «Οκτάβια», αναπτύχθηκε από το ερευνητικό τμήμα του Αμερικανικού Ναυτικού και σχεδιάστηκε για να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις κατάσβεσης πυρκαγιών, μαζί με τους πυροσβέστες.
Διαθέτει υπέρυθρες κάμερες που του επιτρέπουν «βλέπει», ανιχνεύοντας την κίνηση, και να αντιλαμβάνεται τον στόχο, δηλαδή τη φωτιά, ενώ δέχεται ηχητικές διαταγές από συγκεκριμένα άτομα, που αναγνωρίζει τη φωνή τους.
Στο βίντεο το ρομπότ δέχεται διαταγές από έναν άνδρα και ανταποκρίνεται στις χειρονομίες που «βλέπει», αλλά και τα ηχητικά μηνύματα που λαμβάνει.
Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, που επισημαίνει ότι ακόμα και σε ειρηνικούς καιρούς η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει είναι οι πυρκαγιές, επιδιώκει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να τελειοποιήσει το ρομπότ, έτσι ώστε να λειτουργεί «φυσικά» στο πλαίσιο μιας ομάδας και να αντιλαμβάνεται επιτυχώς αν έχει ξεσπάσει πυρκαγιά ή όχι.


ΠΗΓΗ: econews

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777