22 Μαΐου 2012

Πυροσβεστική: μειωμένα κονδύλια κατά 15% εφέτος.

Μετ΄ εμποδίων ξεκινά η φετινή αντιπυρική περίοδο, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα στον «αέρα» λόγω των πολιτικών εξελίξεων βρίσκεται και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.300 εποχικών πυροσβεστών ενώ τα κονδύλια για την δασοπυρόσβεση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένα κατά 15%.

Παράλληλα πολλά οχήματα που χρησιμοποιούνται για αυτή διαθέτουν φθαρμένα ελαστικά και παρά τις σχετικές εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Σώματος δεν κατέστη εφικτό να αντικατασταθούν έγκαιρα.

Ακόμη οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διαμαρτύρονται για την έλλειψη χρηματοδότησης για την προληπτική δασοπροστασία. Παράλληλα διοικητικές πυροσβεστικών υπηρεσιών σε συνεργασία με τοπικούς Δήμους αλλά και αρμόδιους φορείς έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για να εντοπιστούν χώροι που χρειάζεται να καθαριστούν άμεσα.

Μιλώντας στο «Βήμα» ο Αντιπύραρχος και Ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Γιάννης Σταμούλης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στις πολιτικές δυνάμεις που μάχονται αυτή την ώρα για την ψήφο των πολιτών, αλλά την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι η αντιπυρική περίοδος δεν αναβάλλεται και οι κάθε είδους απειλές που μπορεί να στοχεύσουν την πολιτική προστασία της χώρας, δεν ανακόπτονται από τους προεκλογικούς λόγους και την προσδοκία ψηφοσυλλογής».
Ο κ. Σταμούλης επεσήμανε ότι «το Πυροσβεστικό Σώμα ρίχνεται στη μάχη με 4.000 θέσεις λιγότερες επαγγελματιών Πυροσβεστών που καταργήθηκαν. Επίσης με διαδικασία φαστ τρακ, εκπαίδευσης, άνευ προγραμματισμού, αναγκών και κριτηρίων τοποθετήσεων, υλοποιήθηκε με κριτήρια και νομιμότητα που καταγγέλθηκε πολλάκις και ερευνάται από τη δικαιοσύνη η πρόσληψη 4000 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης με «βοηθητικά καθήκοντα» και περιορισμένη δυνατότητας απασχόλησης, μιας και δεν εργάζονται νύχτες, Κυριακές και αργίες».
Καταγγέλλει ακόμη ότι «χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχεδιασμό και μελέτη τριχοτόμησης του πυροσβεστικού προσωπικού το Π.Σ. οδεύει στην αντιπυρική περίοδο έχοντας 5.500 θέσεις συμβασιούχων λιγότερες από πέρσι και σε συνδυασμό με τις αποστρατείες μονίμων στελεχών τον τελευταίο χρόνο, και την μη πρόσληψη, των 1.500 συμβασιούχων που υπολείπονται της πραγματικής συνολικής δύναμης, σε σχέση με το προηγούμενο έτος «τίναξαν στον αέρα» τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο και μειώνουν επικίνδυνα το βαθμό ετοιμότητας του Σώματος».

Διαβάστε περισσότερα στο ΒΗΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777