11 Μαΐου 2012

Ρέθυμνο: Στο σκαμνί για τον θάνατο 3 πυροσβεστών - Ζωντανεύουν εφιαλτικές μνήμες.

10.05.2012

Μνήμες μιας τραγωδίες που κανένας δεν έχει ξεχάσει "ξυπνούν" σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.
Ο θάνατος των τριών πυροσβεστών τον Ιούλιο του 2007 στο φαράγγι του Βόσακου έχει "στοιχειώσει" τους συναδέλφους τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Κρήτης, που με κομμένη την ανάσα πληροφορούνταν τις δραματικές εξελίξεις στη μεγάλη πυρκαγιά, πριν σχεδόν πέντε χρόνια.

Οι τρεις εποχικοί πυροσβέστες, Νικήτας Κορομηλάς, πατέρας ενός παιδιού, Στέλιος Μαρκάκης και Ηρακλής Τζανάκης κάηκαν ζωντανοί στο καθήκον, κατά τη διάρκειας της επιχείρησης κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς.
Ο τέταρτος συνάδελφος τους, ο Μανώλης Μανωλιτσάκης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, κατάφερε να γλυτώσει, μπαίνοντας στο κοίλωμα μιας σπηλιάς, όμως υπέστη σοβαρότατα εγκαύματα με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί για μήνες και να υποβληθεί σε πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Στο εδώλιο παραπέμπονται με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της σωματικής βλάβης από αμέλεια οι τρεις επικεφαλής συντονιστές της μοιραίας επιχείρησης, ως υπαίτιοι της τραγωδίας στο Δοξαρό, στις 11 Ιουλίου του 2007, όταν περίπου στις 16.00 το απόγευμα "έστειλαν" τους εποχικούς πυροσβέστες, μέλη πεζοπόρου τμήματος, στις φλόγες, μη φροντίζοντας να φορούν χιτώνιο πυροπροστασίας.
Έτσι οι πυροσβέστες εγκλωβίστηκαν στις φλόγες με αποτέλεσμα να υποστούν σοβαρότατα εγκαύματα 2ου και 3ου βαθμού σε όλο το σώμα και δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, παράγοντες που οδήγησαν στο θάνατό τους.
Ο δε Μ.Μανωλιτσάκης υπέστη θερμικά εγκαύματα σε ποσοστό 55% στο πρόσωπο, τον τράχηλο και τα πόδια, καθώς και στην αναπνευστική οδό.

ΠΗΓΗ: Cretalive

Σ.Δ: Έστω και τώρα ας δοθεί δικαίωση στους αδικοχαμένους συναδέλφους μας. Έστω και τώρα οι υπεύθυνοι αυτής της τραγωδίας ας βρουν το θάρρος και να αναλάβουν τις ευθύνες τους !!!
ΑΘΑΝΑΤΟΙ !!!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777