23 Μαΐου 2012

ΜΕΤ' ΕΜΠΟΔΙΩΝ η Φετινή Αντιπυρική Περίοδος

21 οι άνδρες της πυροσβεστικής στην Κομοτηνή.
Με ελλείψεις σε έμψυχο υλικό και κονδύλια ξεκινά η αντιπυρική περίοδος σε όλη την Ελλάδα
Ακόμα και εθελοντές θα επιστρατεύσουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Ροδόπης για να προστατέψουν τα δάση.

Με πολλές ελλείψεις κυρίως προσωπικού θα κληθούν οι υπηρεσίες να ανταποκριθούν από την 1η Ιουνίου στις ανάγκες της αντιπυρικής περιόδου, όπου ζητούμενο είναι η προστασία του δασικού μας πλούτου.
Η γνωστή ελληνική γραφειοκρατία και η ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, αφήνει απροστάτευτα τα δάση αφού, εκκρεμεί ακόμα η πρόσληψη των εποχιακών πυροσβεστικών, συνολικά 1.300 ατόμων σε όλη την Ελλάδα. Όπως είναι φυσικό ελλείψεις δημιουργούνται και στις πυροσβεστικές υπηρεσίες όλου του νομού Ροδόπης, με τους διοικητές κυριολεκτικά να καλούνται να λύσουν γρίφους στην προσπάθεια τους να στελεχώσουν κατάλληλα τις υπηρεσίες, τις περιπολίες και τα πυροφυλάκια.

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΗ
Σε όλη την Ελλάδα ξεκινά, μετ' εμποδίων η φετινή αντιπυρική περίοδος, σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής. Ειδικότερα στον «αέρα», λόγω των πολιτικών εξελίξεων, βρίσκεται ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 1.300 εποχικών πυροσβεστών, ενώ τα κονδύλια για τη δασοπυρόσβεση σε σχέση με πέρυσι είναι μειωμένα κατά 15%.
Παράλληλα πολλά οχήματα που χρησιμοποιούνται για αυτή διαθέτουν φθαρμένα ελαστικά και παρά τις σχετικές εξαγγελίες της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Σώματος δεν κατέστη εφικτό να αντικατασταθούν έγκαιρα. Σύμφωνα πάντως με στοιχεία της Πυροσβεστικής κατά την αντιπυρική περίοδο θα διατεθούν: 3.000 πυροσβεστικά οχήματα διαφόρων τύπων, 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη Κανανταίρ εκ των οποίων 13 CL 215 και 8 CL 415 καθώς επίσης και 18 πετζετέλ και 11.000 πυροσβέστες - εκ των οποίων 3.500 είναι 5ετους θητείας

ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΪΟ ΕΩΣ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΟΙ ΕΠΟΧΙΑΚΟΙ
Οι εποχιακοί υπάλληλοι να σημειωθεί ότι προσλαμβάνονταν μέχρι πέρσι από το Μάιο και παρέμεναν στις υπηρεσίες του έως και τον Οκτώβριο με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Μέχρι στιγμής οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν όχι μόνο πότε θα γίνουν οι επαναπροσλήψεις, αλλά και αν τελικά θα γίνουν.
Αυτό τουλάχιστον δήλωσε στο «Χ», ο Χρήστος Καλογουλίδης, διοικητής της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής. Παραδέχθηκε τα προβλήματα και τόνισε ότι, «έχει αλλάξει η διαδικασία πρόσληψης των εποχιακών. Είχε γίνει ένας διαγωνισμός από τα ήδη υπάρχοντα άτομα και 3.400 εποχιακοί έγιναν πλέον πενταετείς ανά την Ελλάδα. Στην Κομοτηνή από αυτούς είχαμε 42 αλλά πέρασαν για πενταετή μόνο 21 άτομα, δηλαδή μας υπολείπονται οι μισοί και τους χρειαζόμαστε και αυτούς για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα περιπολικά έξω. Αν δεν τους πάρουμε δεν μπορούμε να βγάλουμε τον αριθμό περιπολικών που βγάλαμε πέρσι για τους ελέγχους. Αυτοί οι εποχιακοί στελεχώνουν την πυροσβεστική υπηρεσία Κομοτηνής, το κλιμάκιο Σαπών και Ιάσμου» Ο κ. Καλογουλίδης εκτίμησε ότι έστω και την τελευταία στιγμή, θα φτάσουν έγκαιρα οι πυροσβέστες, κάνοντας γνωστό ότι το αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει υποβάλλει ήδη τις σχετικές του προτάσεις στο αρμόδιο υπουργείο. Πλην όμως το ζήτημα και σε αυτή την περίπτωση είναι οικονομικό, αν και βάζει σε κίνδυνο τα δάση ενόψει του «καυτού» καλοκαιριού που αναμένεται.

Σε κάθε περίπτωση οι πυροσβέστες δεν αναμένονται πριν από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, να αναλάβουν δουλειά.

Διαβάστε περισσότερα στον ΧΡΟΝΟ

Σ.Δ: Για το τελευταίο καλό είναι οι συνάδελφοι ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ από ΚΟΜΟΤΗΝΗ να επικοινωνήσουν με τον Διοικητή για να μάθουμε αν ειπώθηκε αυτό από τον ίδιο και αν ναι ποιός τον ενημέρωσε για κάτι τέτοιο !!!

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777