11 Ιουνίου 2012

Πυροσβεστική Υπηρεσία χωρίς μέσα στη νέα αντιπυρική περίοδο.

Με το 50% του στόλου των αεροσκαφών, δύο μισθωμένα ελικόπτερα και χωρίς πιλότους το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να δώσει τη μάχη κατά των πυρκαγιών.

Την ίδια ώρα, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των δημόσιων ταμείων δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ για τον καθαρισμό των δασών και το άνοιγμα δασικών δρόμων, παρά το γεγονός ότι η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε από την 1η Μαΐου.

Μπροστά στο μεγαλύτερο αδιέξοδο των τελευταίων ετών βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, που αναμφίβολα αποτελεί τον νούμερο ένα κίνδυνο για τη χώρα μας. Η πολιτική ρευστότητα και η οικονομική ύφεση κρατάει κλειστά τα ταμεία του κράτους, με αποτέλεσμα έναν μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να μην έχει ρυθμιστεί κανένα απολύτως ζήτημα.
Την ίδια ώρα, ο πύρινος εφιάλτης έκανε την πρώτη του εμφάνισή για τη φετινή περίοδο με πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Τρίτη, 5 Ιουνίου, στη θέση Μακρυβούνι, στα Λευκάκια Αργολίδας, και κατέκαψε περισσότερα από 2.500 στρέμματα καλλιεργειών και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ άλλες δύο πυρκαγιές λαχτάρισαν τους κατοίκους της Κορινθίας την ίδια μέρα.

Παράλληλα, ενδεικτικό της ανησυχίας και της επικινδυνότητας είναι το γεγονός ότι από το πρωί της Τετάρτης 6 Ιουνίου μέχρι και το πρωί της Πέμπτης 7 Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα ξέσπασαν 39 αστικές πυρκαγιές και 15 δασικές, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ...

Ανθρώπινο δυναμικό, υλικοτεχνική υποδομή, εναέρια και επίγεια μέσα, καθώς και οι πόροι που διοχετεύονται κάθε χρόνο στην τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκονται στον αέρα και η χώρα είναι στο έλεος των κινδύνων από μια ενδεχόμενη πύρινη λαίλαπα. Οπως καταγγέλλουν στην «Εspresso της Κυριακής» οι συνδικαλιστές του Πυροσβεστικού Σώματος και οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φέτος μόνον από θαύμα θα σωθούμε.

Διαβάστε περισσότερα στο ΜΑΝΤΑΤΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777