02 Ιουλίου 2012

ΚΥΠΡΟΣ: Το μνημείο στην ΕΜΑΚ μπορεί να περιμένει

ΜΝΗΜΕΙΟ για τους έξι πεσόντες στο Μαρί ανήγειραν συνάδελφοί τους στην ΕΜΑΚ, ωστόσο τα εγκαίνιά του αναβλήθηκαν για διαδικαστικούς λόγους, με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.
Το μνημείο βρίσκεται στο τελικό του στάδιο και απομένουν να τοποθετηθούν οι πλάκες με τα ονόματα των πεσόντων.
Ομάδα πυροσβεστών αφιέρωσε δεκάδες ώρες σκαλίζοντας έναν βράχο δημιουργώντας δικέφαλο αετό που αποτελεί μέρος του εμβλήματος της ΕΜΑΚ και μπροστά θα τοποθετηθούν πλάκες με σκαλισμένα τα ονόματα των έξι ηρώων του Μαρί.
Οι πυροσβέστες της ΕΜΑΚ ήθελαν τα εγκαίνια του μνημείου που έγινε με πόνο ψυχής για τους χαμένους συναδέλφους, να τελεστούν στις 11 Ιουλίου, ανήμερα της θυσίας τους.
Ωστόσο αυτό, όπως εξηγήθηκε από τον αναπληρωτή διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μάρκο Τράγκολα, δεν μπορούσε να γίνει για δύο λόγους: Το μνημείο αυτό δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τη σχετική άδεια όπως προβλέπεται από τους κανονισμούς και το δεύτερο είναι πως την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί σειρά άλλων εκδηλώσεων, όπως τρισάγιο στην ΕΜΑΚ, αποκάλυψη στήλης στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής και θεατρική παράσταση «Αναμμένα κεριά» στο Κούριο.
Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι κατανοεί τις όποιες αντιδράσεις γι’ αυτό και τα εγκαίνια του μνημείου που έγιναν με κόπους συναδέλφων θα τελεστούν κατά πάσα πιθανότητα τον Δεκέμβριο όταν θα γιορτάζει η Πυροσβεστική. Εξήγησε επίσης ότι τα κτήρια της ΕΜΑΚ έχουν κριθεί ακατάλληλα, γίνονται προσπάθειες να ανεγερθούν νέα, ώστε μπροστά από το διοικητήριο να τοποθετηθεί το μνημείο.
Πάντως, οι συγγενείς των έξι πυροσβεστών, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς όσων εργάστηκαν για το μνημείο, θα τελέσουν επί τόπου τρισάγιο στις 11 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι στις 30 Ιουνίου ο Δήμος Παραλιμνίου θα πραγματοποιήσει βραδιά μουσικής και ποίησης με τίτλο «Στον Ουρανό Των Αστεριών», αφιερωμένη στους έξι πυροσβέστες που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στο Μαρί. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την ποδοσφαιρική ομάδα της Αστυνομίας Λάρνακας και τον Δήμο Παραλιμνίου και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Θεόδωρου Πιρίλλη.

ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777