27 Αυγούστου 2012

Η οδύσσεια του πληρώματος ενός πυροσβεστικού οχήματος.

Ο στίχος του δημοφιλούς λαϊκού άσματος, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη φαίνεται ότι απηχεί την περιπέτεια εν είδει οδύσσειας μέσα στο τελευταίο εφιαλτικά πύρινο κυματισμό της λαίλαπας σε διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, για το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, με την ειδοποιό διαφορά και την ποιητική αδεία μορφοποίηση του στίχου, πως όλοι μαζί κάποτε προς Χίο κίνησαν κι άλλοτε προς Μυτιλήνη.

Οι πρωταγωνιστές του αλληγορικού επικού δράματος ξεκίνησαν κατόπιν εντολής μία ωραία πρωία από Καλαμπάκα προκειμένου μέσω λιμένος Πειραιώς να κατευθυνθούν προς Χίο. Κατά την κάθοδο (όχι των Δωριέων κατά την τελευταία αγαπημένη έκφραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης) αλλά την πεζά μοναχική προς την Αθήνα μέσω της εθνικής οδού, η διαταγή αλλάζει μόλις το όχημα άγγιξε τις παρυφές του Κλεινού Άστεος και η ανανεωμένη εντολή τους ζητά να "επανδρώσουν την έξοδο" πυροσβεστικού σταθμού της πρωτεύουσας, από τον οποίο άλλες δυνάμεις είχαν αποσπαστεί για να σταλούν στα μέτωπα της φωτιάς της περιφέρειας.
Πριν όμως γίνει η πρώτη έξοδος προς τον αστικό ιστό για κάποια φωτιά, νέα εντολή βάζει σε ... ρότα το ακαταπόνητο αλλά παραζαλισμένο από τις εναλλαγές των διαταγών πλήρωμα μας, το οποίο "αγκυροβολεί" τελικά σε νησί, αλλά όχι αυτό της Χίου. Διαβαίνει τον καταπέλτη του πλοίου που έδεσε στο λιμάνι της Άνδρου κι εκεί συμμετέχει στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς. Λίγο πριν από την κατάσβεση της και μόλις η επίσημη ενημέρωση την "δίνει" σε ύφεση, οι πυροσβέστες μας ξαναπιάνουν Πειραιά, αλλά αντί της όδευσης προς την Καλαμπάκα, ξαναπιάνουν λιμάνια, αλλά από την αντίθετη πλευρά του χάρτη της χώρας. Πρώτα Κυλλήνη και μετά Ζάκυνθο.
Εκεί λοιπόν κι ενώ και αυτή η φωτιά στην οποία συμμετέχουν τείνει προς ύφεση, μέλος του πληρώματος δέχεται τηλεφώνημα από συνάδελφο του της Θεσσαλονίκης, για ν'ακολουθήσει η εξής ακόλουθη μεταξύ τους στιχομυθία.

- πυροσβέστης Θεσσαλονίκης: έλα, πως πάει η φωτιά

- πυροσβέστης Καλαμπάκας: Μια χαρά πολύ γρήγορα πιστεύω θα την ελέγξουμε.

- πυροσβέστης Θεσσαλονίκης: Τι καλά μου λες ρε φίλε; Εδώ στην τηλεόραση βλέπω πως καίγεται η Καλαμπάκα

- πυροσβέστης Καλαμπάκας: Α για εκείνη την φωτοά μου λες, Εγώ σβήνω τώρα Ζάκυνθο....

Και μετά έφταιγαν σε κάποιους τα Φούρλας Airlines...

Αναδημοσίευση από το BLOKO

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777