24 Ιανουαρίου 2013

Ενδιαφέρουσα Ενημέρωση από την Ένωση Π.Π.Υ. Ελλάδος

Λάρισα, 24  Ιανουαρίου 2013
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 56

Συνάδελφοι,
στις 22/1/2013 πραγματοποιήθηκε στο Α.Π.Σ. το δεύτερο επιτελικό συμβούλιο, αλλά το πρώτο που θα είχε ως θέμα την μονιμοποίηση μέσου τροποποίησης του νόμου 3938/2011 κατά   την  πρόταση του Α.Π.Σ.
Στο επιτελικό συμβούλιο συμμετέχουν βάση νόμου που  έχει ψηφιστεί το 2006, ο Αρχηγός του Π.Σ., ο Υπαρχηγός, ο Γεν. Επιθεωρητής  Βορείου και  Νοτίου Ελλάδος οι δυο Κλαδάρχες του Α.Π.Σ. καθώς και οι δυο συνδικαλιστικές οργανώσεις που υπήρχαν ως εκπρόσωποι του προσωπικού του Π.Σ. η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και η Ε.Α.Π.Σ.
Όπως καταλαβαίνετε η Ε.Π.Π.Υ.Ε. ιδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και η κατηγορία των Π.Π.Υ. επί της ουσίας υπάρχει από τις 10 Φεβρουαρίου του 2012. Άρα και η συμμετοχή μας σε αυτό νομικά ήταν αδύνατη.
Παρόλα αυτό μας ζητήθηκε να καταθέσουμε προτάσεις τις οποίες βέβαια δεν μας δόθηκε η δυνατότητα να τις τεκμηριώσουμε στην όλη συζήτηση που έγινε και αυτό θεωρούμε πως είναι ένα πρόβλημα που δημιουργεί   θέμα   σωστής προβολής αλλά και επεξήγησης κάποιων σημείων της πρότασης μας προς το επιτελικό συμβούλιο από την στιγμή που και οι άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν και εκείνες προτάσεις και έχουν την δυνατότητα να τις αναπτύξουν και να τις προβάλουν κατά την συζήτηση που έγινε.
Φυσικά και καταλαβαίνουμε πως ο νόμος πρέπει να τηρηθεί αλλά τουλάχιστο σε αυτό το Επιτελικό Συμβούλιο που μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η τροποποίηση του νόμου των Π.Π.Υ. θα έπρεπε να συμμετέχουμε ώστε η απόφαση – συμπεράσματα που θα βγουν να έχουν και την σύμφωνη γνώμη των ιδίων των εμπλεκομένων με το νόμο 3938/2011.
Μας πληροφόρησαν πως θα γίνουν ακόμα μια ή δυο συνεδριάσεις και ελπίζουμε το αίτημα για συμμετοχή μας σε αυτό να γίνει δεκτό.
Η Ένωση μας δεν θα μπορούσε να μην είναι εκεί και πριν αρχίσει η συνεδρίαση κατέθεσε αλλά και προσπάθησε στον λίγο χρόνο που είχε να εξηγήσει κάποια σημεία της πρότασης της και στο επιτελείο του Α.Π.Σ. αλλά και στις συν αδερφικές συνδικαλιστικές οργανώσεις .
Αξιοσημείωτο είναι πως και από μεριάς των Στρατηγών αλλά και από μεριάς των συνδικαλιστών υπήρχε πολύ καλή διάθεση για να δοθούν σωστές λύσεις αλλά όταν θέλεις να λύσης το πρόβλημα κάποιου καλό είναι να συμμετέχει και ο ίδιος που το έχει.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης ενημερωθήκαμε  από τον Αρχηγό και τον ευχαριστούμε για αυτό.
Συζητήθηκαν οι παράγραφοι του νόμου που αναφέρονται στο ποιος ασφαλιστικός φορέας πρέπει να είναι υπεύθυνος για την υγεία μας  διότι θεωρούν ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα. Στην παράγραφο που αναφέρετε στις άδειες των Π.Π.Υ. καθώς και σε επικείμενη μονιμοποίηση όλων ή μέρους Π.Π.Υ. λόγου μη πρόσληψης νέων Πυροσβεστών για τουλάχιστο δυο χρόνια  ώστε να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του Σώματος.
Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε και μια νέα επικαιροποιημένη οικονομική μελέτη για το πόσο κοστίζει ένας Μόνιμος συνάδελφος και ένας Π.Π.Υ. που θα επανεξετασθεί στην επόμενη συνεδρίαση διότι βρέθηκαν κάποιες μικρές αποκλίσεις. 
Για την ιστορία να σας αναφέρουμε πως στην εν λόγο μελέτη η διαφορά ήταν, τελικό ποσό για εργασία όλο το χρόνο 15.490,80 ευρώ για τον Π.Π.Υ. και 18.152.75 ευρώ για τον Μόνιμο. Μια διαφορά δηλαδή 2.661.95 ευρώ χωρίς βέβαια να υπολογίσουν για ακόμη μια φορά το επίδομα των 150 ευρώ μικτά που το δικαιούμαστε, το οποίο κατεβάζει την διαφορά στα 861,95 ευρώ η οποία είναι και θεωρητικά αλλά και πρακτικά ελάχιστη με γνώμονα τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Επίσης στην συνεδρίαση θίχτηκαν για μια ακόμα φορά εάν θα πρέπει να μπουν κριτήρια για την μονιμοποίηση όπως ύψος, ψυχοτεχνικά, υγειονομικά, αθλήματα και Πυροσβεστική ακαδημία από την αρχή.
Όπως βλέπετε συνάδελφοι τα προβλήματα μας δεν έχουν τελειωμό και συνεχίζουμε να είμαστε ο κλάδος που τον συμπεριφέρονται σαν αποπαίδι του Σώματος. 
Βέβαια οι τελικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν για κανένα από τα παραπάνω θέματα και πιστεύουμε πως είναι η ώρα να ενεργοποιηθούν και κάποιοι συνάδελφοι που την είχαν δει βολεμένοι και αμέτοχοι στα προβλήματα του κλάδου μας .
Μέχρι το τέλος της Άνοιξης όλα θα έχουν τελειώσει και θα είναι αργά να διορθωθούν τυχόν λάθη.

- Από υπηρεσιακούς παράγοντες του ΑΠ.Σ. πληροφορηθήκαμε για ακόμη μια φορά πως τα αναδρομικά που μας οφείλονται θα πιστωθούν στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου  σε μια δόση.
- Έχουν ξεκινήσει ενέργειες για προμήθεια μιας  στολής  εργασίας για όσους Π.Π.Υ. έχουν πάρει μόνο μια.
- Εντός των ημερών θα προμηθευτεί το Α.Π.Σ. τελικά τα δυο ατομικά βιβλιάρια μεταβολών όπως και το υγειονομικό βιβλιάριο ώστε να ολοκληρωθούν οι φάκελοι μας.
- Έχει είδη ξεκινήσει η σταδιακή απόσυρση των παλαιών οχημάτων του Π.Σ.
- Όσων αφορά τους Επιλαχόντες Π.Π.Υ. και τους 725 τα πράγματα δεν είναι και τόσο ευχάριστα διότι ότι οργανικά κενά που υπάρχουν θα καλυφθούν από τους 300 πολίτες που έρθουν από άλλες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου (προκήρυξη 725 , απορρόφηση 50% για Π.Π.Υ.).

Συνάδελφοι για ακόμα μια φορά σας ζητάμε ενεργοποιηθείτε μέσα από την Ένωση μας για να βοηθήσετε πρώτα από όλα τον εαυτό σας, μην επαναπαύεστε τον αγώνα πρέπει και θα τον δώσουμε όλοι μαζί.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Καστανίδης Γιώργος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Πυργιώτης Απόστολος

ΠΗΓΗ: ΕΝΩΣΗ Π.Π.Υ ΕΛΛΑΔΟΣ 

Σ.Δ: Δεν μπορώ να καταλάβω κάτι για τις 300 οργανικές θέσεις που αναφέρονται ότι θα δοθούν σε μετατάξεις που θα έρθουν στο Σώμα από τον Δημόσιο τομέα (έχω πει παλαιότερα την άποψη μου γι αυτό) και θα ήθελα, όπως πιστεύω και εσείς, κάποιες διευκρινήσεις.
Όπως όλοι ξέρουμε στο Πυροσβεστικό Σώμα υπάρχουν 3 κατηγορίες προσωπικού :
α) Πυροσβεστικό Προσωπικό 
β) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης 
γ) Πολιτικό Προσωπικό
Προφανώς και όσοι θα μεταταγούν στο Σώμα ΔΕΝ ανήκουν στις 2 πρώτες κατηγορίες ΕΝΣΤΟΛΟΥ προσωπικού αλλά ανήκουν στην τρίτη κατηγορία, αυτή του ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ προσωπικού και ως τέτοιο θα μεταταγούν!

  1. Πως λοιπόν θα καταλάβουν οργανικές θέσεις ΕΝΣΤΟΛΟΥ προσωπικού ;
  2. Μήπως θα τους βάλουν τελικά και στολή να τους στείλουν σε συμβάντα ;

Ερωτήματα που ελπίζω να πάρουμε απάντηση τις επόμενες ημέρες !

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777