01 Μαρτίου 2013

Κάμερα βρίσκει αγνοούμενους στις φλόγες.


Στο παρελθόν είχαμε αναφερθεί τόσο στο Οκτάβια, το ρομπότ- πυροσβέστη, το οποίο θα αποτελεί σύμμαχο των πυροσβεστικού σώματος στην κατάσβεση της πυρκαγιάς όσο και στο Thermite, το ρομπότ που θα καλείται να αντικαθιστά τους πυροσβέστες όταν οι συνθήκες κι οι θερμοκρασίες θα είναι τέτοιες και δε θα επιτρέπουν στους πυροσβέστες να πλησιάσουν την πυρκαγιά.

Τώρα Ιταλοί ερευνητές παρουσίασαν μία ολογραφική κάμερα, η οποία, βέβαια, βρίσκεται ακόμα στη φάση του πρωτοτύπου και θα βοηθά τους πυροσβέστες να εντοπίζουν αγνοούμενους μέσα στις φλόγες.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα χρήσιμη συσκευή εάν αναλογιστούμε ότι οι «παραδοσιακές» κάμερες με υπέρυθρες "τυφλώνονται" από τις φλόγες.
Η συγκεκριμένη κάμερα δε χρησιμοποιεί τους παραδοσιακούς φακούς, αλλά αξιοποιεί την ψηφιακή ολογραφία για να συλλαμβάνει μια 3D εικόνα και να εντοπίζει πιθανά θύματα, εγκλωβισμένα στις φλόγες.
Μια δέσμη laser υπέρυθρου φωτός απελευθερώνεται στο δωμάτιο και μπορεί να διαπερνά τον παχύ καπνό και τις φλόγες με σχετική ευκολία και πραγματοποιείται αντανάκλαση από τα όποια αντικείμενα ή άτομα βρίσκονται στο χώρο και καταγράφονται από ένα σύστημα απεικόνισης.
Στη συνέχεια πραγματοποιείται η απαραίτητη αποκωδικοποίηση και το σύστημα μαρτυρά με μορφή 3D ταινίας τι βρίσκεται στο δωμάτιο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους πυροσβέστες.

ΠΗΓΗ: e-go

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777