18 Ιουλίου 2013

«Αναδιοργάνωση της πυροσβεστικής, όχι κλείσιμο...» ζητά η ΕΥΠΣΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.


Αναδιοργάνωση και όχι κλείσιμο των πυροσβεστικών υπηρεσιών στον ν. Λάρισας ζητά η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας. 
Κυρίως, την ενίσχυση των πυροσβεστικών σταθμών της Λάρισας και των Φαρσάλων. 

Ενώ η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται στην αρχή της, η ΕΥΠΣΠΘ, σε συζήτηση με την «Ε» θίγει όλο το φάσμα των βασικών ζητημάτων, που απασχολούν του πυροσβέστες κι όπως τα κατέγραψαν είναι:
* Στη Λάρισα, το αίτημα να γίνει ο πυροσβεστικός σταθμός Α’ Τάξης, με την ανάλογη δύναμη προσωπικού, είναι πολύ παλιό. Άλλες πόλεις, όπως Βόλος, Λαμία κ.λπ., έχουν από χρόνια σταθμούς Α’ τάξης. Έναν σταθμό που εξυπηρετεί πάνω από 200.000 κατοίκους. Αναλογεί ένας πυροσβέστης για 4.500 κατοίκους, όταν σε πόλεις του εξωτερικού η αναλογία είναι από 1 προς 70 μέχρι και 1 προς 1000 ή παραπάνω... Αλλά είναι υπερώριμο και το αίτημα για ίδρυση Β’ Πυροσβεστικού Σταθμού Λάρισας, π.χ. κάπου προς την περιοχή Νέας Σμύρνης, με άμεση πρόσβαση στην εθνική οδό, όπου συμβαίνουν και πολλά τροχαία. Η επάνδρωσή τους, εκτός των αξιωματικών, μπορεί να γίνει ίσως και με εθελοντές.
* Στα Φάρσαλα ο πυροσβεστικός σταθμός στεγάζεται στο παλιό Δημοτικό Σχολείο από το 1998, που ιδρύθηκε, με άνετο χώρο στάθμευσης των πυροσβεστικών, αν και αποτελεί πρόβλημα και η στάθμευση ΙΧ κατοίκων. Τώρα αναζητούν χώρο στο Ευύδριο, σε απόσταση 9 χιλιόμετρων και σε χειρότερη θέση, από επιχειρησιακής πλευράς. Η καλύτερη θέση είναι στην είσοδο της πόλης από Λάρισα, όπου υπάρχουν και οι οδικοί κόμβοι και γίνονται τα περισσότερα συμβάντα. Αντί για το Ευύδριο, καλό θα ήταν αν βρεθεί από τη δημοτική αρχή οικόπεδο, στην είσοδο και να χτιστεί μέσω ΕΣΠΑ. Η μετακόμιση στο Ευύδριο, επειδή το παλιό σχολείο θα χρησιμοποιηθεί από τον Δήμο, χειροτερεύει τα πράγματα, αντί να βελτιώνει. Τα Φάρσαλα, το έτος 2012 είχαν 40 αστικές πυρκαγιές και 90 δασικές, αριθμός μεγάλος, που τα φέρνει στην 1η θέση από πλευράς συμβάντων στην επαρχία, αν και με 10 άτομα προσωπικό. Είναι καιρός να μετονομασθεί σε σταθμό Τάξης και να ενισχυθεί ανάλογα.
* Για την 8η ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, παραμένει ο κίνδυνος της κατάργησης μετά τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης αναδιοργάνωσης του πυροσβεστικού σώματος. Είμαστε σε επαγρύπνηση, το ίδιο πρέπει και οι φορείς.
* Ο σταθμός της ΒΙΠΕ έχει μόνο 17 άτομα προσωπικό, αν και καλύπτει μέρος του Ολύμπου, του Κισσάβου και του νομού, καθώς και τη γύρω περιοχή. Ο συγκεκριμένος σταθμός, μαζί με τον πυροσβεστικό σταθμό στο πολεμικό αεροδρόμιο, έχουν το μοναδικό «προνόμιο» να μην είναι ανεξάρτητοι και να υπάγονται διοικητικά στην ΠΥ Λάρισας. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό, με τις ανάλογες αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία τους.
* Πρόβλημα είναι και η τριχοτόμηση του προσωπικού, σε μόνιμους, 5ετούς και εποχικούς. Παρακαλάμε να μην υπάρχουν φωτιές τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες, τα βράδια μετά τις 10, όχι πάνω από 40 χιλιόμετρα κ.λπ. Κι αυτό, γιατί το εργασιακό καθεστώς είναι διαφορετικό. Εμείς θέλουμε, να ενταχθούν όλοι σε εμάς, όσοι έχουν τα κριτήρια και να ομογενοποιηθούν, κι ως προς το οικονομικό.
* Ως προς τα οικονομικά, οι πιστώσεις στην πυροσβεστική περικόπηκαν κατά 45%. Λάστιχα έχουν να αγοραστούν από το 2008. Από τα 1.700 οχήματα της υπηρεσίας, το 70% είναι 10- 30 ετών. Η τελευταία αγορά έγινε το 2003 πριν τους Ολυμπιακούς.
* Το ΣΠΕΚ Θεσσαλίας, πρέπει και αυτό να γίνει ανεξάρτητη υπηρεσία. Τα 9 άτομα που απασχολεί προέρχονται από τον πυροσβεστικό σταθμό Λάρισας, οπότε αντί για 48 άτομα έχει μόνο 39 και υπάρχει πρόβλημα έλλειψης προσωπικού.

Στη συζήτηση με την «Ε» πήραν μέρος ο πρόεδρος κ. Γ. Χριστοδούλου, ο αντιπρόεδρος κ. Κων. Κυπαρίσης, ο γενικός γραμματέας κ. Μιχ. Κοσμέτος και ο ταμίας κ. Ηλ. Αρβυθάς.

Διαβάστε περισσότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Σ.Δ: Και η ΕΥΠΣΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ μιλά για ομογενοποίηση - μονιμοποίηση όσων έχουν τα κριτήρια, προφανώς του Ν. 3938/2011, ώστε να ενταχθούν οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.
ΜΑΚΑΡΙ να εισακουσθεί το αίτημα με την αναδιοργάνωση του Π.Σ.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777