22 Αυγούστου 2013

Έλληνες Δασοκομάντος, ένας θεσμός που πρέπει να επαναλειτουργήσει !!! (;)


Η δασοπυρόσβεση στη Ελλάδα τη δεκαετία του 90 ήταν μέλημα της Δασικής Υπηρεσίας και για το λόγο αυτό διέθετε περί τους 4.500 μόνιμους υπαλλήλους (δασολόγους, δασοπόνους, δασοφύλακες και δασοπυροσβέστες) στους οποίους κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής προσθέτονταν περί τους 5.600 εποχικοί δασοπυροσβέστες και 650 πυροφύλακες.

Η υλικοτεχνική υποστήριξη αποτελούνταν από 350 ειδικά δασοπυροσβεστικά οχήματα, 12 CL-215, 22 PZL, 3 συστήματα ρίψης επιβραδυντικού υλικού προσαρμοζόμενα σε C-130 και τη βοήθεια της Πυροσβεστικής ιδίως στις πυρκαγιές περιαστικών δασών.

Διαβάστε περισσότερα στο FIRE.GR 

Σ.Δ: Οι δασοκομάντος πήγαιναν εκεί που δεν μπορούσε να πάει κανένας για τον λόγω αυτόν για το τμήμα αυτό επιλεγόταν άνδρες που υπηρέτησαν στις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού. Εκπαιδεύτηκαν από Ειδικούς σε Δασικές Πυρκαγιές και η εκπαίδευση τους βασίστηκε στην βασική εκπαίδευση Αμερικανών Πυροσβεστών η οποία προσαρμόστηκε στα Ελληνικά Δεδομένα. Προς το τέλος της βασικής εκπαίδευσης προστέθηκαν μεταξύ των άλλων στην ομάδα των εκπαιδευτών και Καναδοί δασοπυροσβέστες. Εκπαιδευτής επίσης ήταν και έφεδρος Ταγματάρχης των Καταδρομών αλλά και εν ενεργεία αξιωματικών του Στρατού για να τους μεταδώσουν το πνεύμα ομαδικότητας και πειθαρχίας αλλά και για βελτίωση της φυσικής τους κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίπονης εκπαίδευσής τους ήταν η καθημερινή 4ωρη άσκηση κάτω από δύσκολες καλοκαιρινές συνθήκες, οι αναρριχήσεις σε κάθετους βράχους και πολλά άλλα.
Στην ομάδα των αερομεταφερόμενων δασοκομάντος προκλήθηκε πρόβλημα με την συντριβή ενός ελικοπτέρου UH-1H στις 15 Σεπτεμβρίου του 1994 που προκάλεσε το θάνατο επτά δασοκομάντος και του τριμελούς στρατιωτικού πληρώματος. Το ελικόπτερο προσέκρουσε σε καλώδια υψηλής τάσης στο βουνό Τερψιθέα στο Δήμο Νικηφόρου του Νομού Δράμας κατά την επιστροφή προς τη βάση του, κατά το σούρουπο εκείνης της ημέρας, μετά την επιτυχή κατάσβεση μιας πυρκαγιάς.
Με τις φωτιές που είδαμε και συνεχίζουμε να βλέπουμε από το 2007 και έπειτα, με την εξαιρετική δουλειά που όλοι ξέρουμε ότι έκαναν οι ΔΑΣΟΚΟΜΑΝΤΟΣ, θεωρώ ότι η ομάδα αυτή πρέπει να επαναλειτουγήσει.
Και μόνο την φωτό που βλέπουμε που κατέβαιναν για να επιχειρήσουν θα καταλάβετε τι εννοώ !

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777