03 Αυγούστου 2013

Η Καβάλα πρωτοπόρα και στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών.


Ένα ακόμα, σημαντικό, «όπλο» στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών θα προσθέσει στη «φαρέτρα» του ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της χώρας, όταν εγκριθεί από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. ο λεγόμενος «χάρτης απειλής δασικών πυρκαγιών». Η Διεύθυνση Δασών Καβάλας, είναι η πρώτη δασική υπηρεσία που συνέταξε και έστειλε για έγκριση στο Υπουργείο τον χάρτη αυτό.
Τον Μάρτιο του 2011 εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) οι τεχνικές προδιαγραφές σύνταξης αντιπυρικών σχεδίων και σχεδίων διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Με οδηγό αυτές τις προδιαγραφές, δόθηκαν οδηγίες από το Υ.Π.Ε.Κ.Α. για τη σύνταξη του «χάρτη απειλής πυρκαγιών» σε κάθε Νομό της χώρας.

Στο χάρτη αυτό περιέχονται όλες οι μεταβλητές των παραγόντων που καθορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς σε κάθε περιοχή. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μοντέλο πρόβλεψης, με βάση ορισμένα δεδομένα, των δασικών πυρκαγιών και των δυνατοτήτων αντιμετώπισής τους. Ο χάρτης αυτός μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο «εργαλείο» στον έγκαιρο σχεδιασμό καταπολέμησης των πυρκαγιών, σε συνδυασμό με την μελέτη των κλιματικών παραμέτρων σε κάθε περιοχή και σε κάθε εποχή του έτους.

Η Δασική Υπηρεσία Καβάλας είναι η πρώτη στην Ελλάδα που συνέλεξε, επεξεργάστηκε και διαμόρφωσε το απαραίτητο πληροφοριακό υλικό και, πριν από δύο μήνες περίπου, απέστειλε στο Υ.Π.Ε.Κ.Α. τον «χάρτη απειλής δασικών πυρκαγιών» του Νομού. Ο χάρτης αυτός δεν συντάσσεται μία φορά και ισχύει για πάντα. Είναι ένα «εργαλείο» με δυναμική, που μπορεί να βελτιώνεται με την προσθήκη νέων στοιχείων και παραμέτρων. Μία από τις παραμέτρους αυτές, είναι οι «απειλούμενες αξίες», που καθορίζουν το βαθμό επικινδυνότητας.
Ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνεται στις περιοχές με υψηλή ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι δρόμοι, οι οικισμοί, οι βιομηχανικές περιοχές κ.α., σε συνδυασμό με τη βλάστηση. Η κατάταξη μιας περιοχής στην κλίμακα του βαθμού επικινδυνότητας (απειλής), είναι αποτέλεσμα ενός συνόλου παραγόντων, οι οποίοι αξιολογούνται και βαθμολογούνται. «Ο χάρτης αυτός, είναι ένας μοντέρνος τρόπος διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών υπό κανονικές συνθήκες και καταστάσεις», σχολίασε, στον «Κ.Τ.», στέλεχος της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας.

Πηγή: k-tipos.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777