16 Αυγούστου 2013

Μεγάλη πυρκαγιά στη Θάσο, σε ύφεση τα άλλα πύρινα μέτωπα. (Βίντεο)

20:14
Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή Καλλιράχη της Θάσου. Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, σε περιοχή κοντά σε εγκαταλελειμμένο σκουπιδότοπο, στην ορεινή Καλλιράχη.
Οι αρχικές εκτιμήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ότι θα μπορέσουν να την κατασβήσουν. Ωστόσο, λόγω των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί και της ξηρασίας, η φωτιά «ξέφυγε» από τον έλεγχο και γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τεθεί η πυρκαγιά, αρχικά, υπό μερικό έλεγχο, καθώς ανάλογα με τον φορά των ανέμων μπορεί άμεσα να κινδυνέψουν η Καλλιράχη και τα Λιμενάρια.
Πυροσβεστικά κλιμάκια από την Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα και την Δράμα βρίσκονται στο νησί, ενώ πυροσβεστικά αεροπλάνα πραγματοποιούν συνεχείς ρίψης νερού στη δασική περιοχή.
Ο Δήμος Θάσου βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα ώστε, αν υπάρξει κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς, να εκκενώσει ορεινούς οικισμούς του νησιού.

Σε ύφεση τα άλλα πύρινα μέτωπα
Πυρκαγιά ξέσπασε και σε δασική έκταση στο Κατσιμίδι Αττικής, νότια της Ιπποκρατείου Πολιτείας. Στο σημείο έσπευσαν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
Μέχρι το απόγευμα η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση. Τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν αλλά οι επίγειες δυνάμεις επιχειρούν προκειμένου να τεθεί η πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στα Κάτω Κούτρουφα Κυνουρίας. Η φωτιά όμως κατάφερε να κάψει και τμήμα από τον βιότοπο του Μουστού με καλάμια και βούρλα.
Στο σημείο παραμένουν κι επιχειρούν για πλήρη κατάσβεση, αλλά και υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων, δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, στελέχη του υγροβιότοπου Μουστού και υδροφόρες των δήμων.
Σε ύφεση είναι η φωτιά σε χαμηλή βλάστηση που εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 10.30 το βράδυ της Πέμπτης περιοχή Μπάλα Αχαΐας, κοντά στην Πάτρα. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούσαν 60 πυροσβέστες με 16 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού έκαναν τέσσερα αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Στις Λιβανάτες Φθιώτιδας η φωτιά τέθηκε το απόγευμα υπό μερικό έλεγχο. Επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα και 8 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού πραγματοποίησαν δύο αεροπλάνα.

Τέλος, η πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαλατέικο Βάλτου στην Αμφιλοχία παρουσιάζει καλύτερη εικόνα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, και συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες για την κατάσβεση.

ΠΗΓΗ: in.gr

Σ.Δ: Στην Θάσο επιχειρούν 37 πυροσβέστες, 14 οχήματα, 21 πεζοπόρα τμήμα, 2 αεροσκάφη, 1 ελικόπτερο και 2 Πεζετέλ. Τα εναέρια αποχώρησαν με την δύση του ηλίου

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777