22 Σεπτεμβρίου 2013

Ανακριτικοί Υπάλληλοι: Οι αφανείς ήρωες της Πυροσβεστικής

Άνδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου Π.Σ, ε.α, νομικού.

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο, ότι, όσο κι αν κάποιοι δεν θέλουν σκόπιμα να το παραδεχτούν, η φετινή αντιπυρική περίοδος, μέχρι σήμερα, κρίνεται εξαιρετικά καλή. Αυτό φυσικά αποδεικνύεται από τα σχετικά στατιστικά στοιχεία των αρμοδίων αρχών. 
Σε αυτό το...ευχάριστο αποτέλεσμα φυσικά συνέβαλαν μια σειρά από παράγοντες, όπως η καλύτερη οργάνωση από προηγούμενα έτη, η υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών, κ.α., παρόλο που επικρατούσαν ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση των πυρκαγιών, όπως ισχυροί άνεμοι εντάσεως 6-8 μποφόρ για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μεταξύ αυτών των παραγόντων, θα ήταν παράλειψη, να μην εξάρουμε την εξαιρετική δουλειά φέτος του αρμόδιου διωκτικού μηχανισμού του Π.Σ, που συντίθεται από την Δ.Α.Ε.Ε αλλά και τα περιφερειακά, ανεξάρτητα και μη, Ανακριτικά Γραφεία. Πράγματι, φέτος οι πολλές συλλήψεις ατόμων φερομένων, ως δραστών εγκλημάτων εμπρησμού σε δάση (με πρόθεση και από αμέλεια), λειτούργησαν, τόσο κατασταλτικά, για την πάταξη και μείωση της σχετικής εγκληματικότητας, όσο και προληπτικά.

Ειδικότερα, η δυναμική των συλλήψεων, όπως επεσήμανα και σε άλλο σχετικό άρθρο μου, απέτρεψε επίδοξους εμπρηστές από το να προκαλέσουν κάποιο εμπρησμό σκόπιμο, ανεξάρτητα από τα κίνητρα, ειδικά σε περιοχές που υπήρχαν τα προηγούμενα έτη πολλές πυρκαγιές, όπως Κρήτη (Χανιά, Κίσσαμο, Ηράκλειο, Ρέθυμνο κ.α), Ρόδο, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Κορινθία, Μεσσηνία, Ηλεία, Εύβοια κ.α ή ακόμη και να προβούν σε κάποιες εργασίες, π.χ καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών, εργασίες συγκόλλησης κ.α., εκ των οποίων από εγκληματική αμέλεια, υπήρχε υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών. Φέτος λοιπόν υπήρξαν επιτυχίες εξιχνίασης σοβαρών εγκλημάτων εμπρησμού, πέραν της Δ.Α.Ε.Ε και από αρκετά περιφερειακά Ανακριτικά Γραφεία Υπηρεσιών του Σώματος, όπως των Δ/σεων Π.Υ. Χανίων και Ρόδου, Π.Υ Κισσάμου, Κορίνθου, και άλλων πολλών Υπηρεσιών του Σώματος. Πολλοί δεν μπορούν ή δεν θέλουν, για τους δικούς τους σκόπιμους λόγους, να αντιληφθούν την τεράστια και εξαιρετικά πολύτιμη συμβολή στο κοινωνικό σύνολο όλων των ανακριτικών υπαλλήλων του Σώματος, οι οποίοι, ως ''αφανείς ήρωες'', εργάζονται ακούραστα και ακατάπαυστα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, για να εξιχνιάσουν υποθέσεις εγκλημάτων εμπρησμού στην περιοχή αρμοδιότητας τους. Δεν μπορεί να γίνει αντιληπτό από κάποιους στο Πυροσβεστικό Σώμα, που ενδεχομένως κακοπροαίρετα δεν το βλέπουν, και μάλιστα πολλοί από αυτούς δεν έχουν ασχοληθεί καν με το προανακριτικό έργο, ότι το ισχύον, από το έτος 1998, δόγμα για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, που στηρίζεται στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, είναι αναποτελεσματικό και πλέον είναι καιρός να το αντιληφθούν, ότι το βάρος πρέπει να ριχτεί στην πρόληψη και δευτερευόντως στην καταστολή.

Εφέτος η Ηγεσία, παρά τις μεμονωμένες αντίθετες φωνές, άρχισε να το αντιλαμβάνεται, και το έκανε πράξη, ρίχνοντας το βάρος στην βελτίωση της οργάνωσης του διωκτικού μηχανισμού και την φετινή επιτυχία πρέπει να την πιστωθεί. Είναι καλύτερα να την αποτρέψουν ή να την προλάβουν την πυρκαγιά, από το να εκδηλώνεται και να την κυνηγάμε να τη σβήσουν. Ίσως να πιστεύουν ότι ξέρουν μόνο αυτό και πρέπει να το αναδείξουν, ως όπλο τους. Ξεχνούν όμως ότι σε μια πυρκαγιά που εξελίσσεται, κι αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, μπορεί να εκτεθούν και συχνά εκτίθενται. Ωστόσο, οι ανακριτικοί υπάλληλοι πέραν του ότι με τις συλλήψεις και εξιχνιάσεις των εμπρησμών συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση των πυρκαγιών και των καταστροφών του δασικού μας πλούτου, ταυτόχρονα με το έργο τους συμβάλλουν στο να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών που ζουν στις τοπικές κοινωνίες, εκεί δηλαδή που δρουν και συλλαμβάνουν τους εμπρηστές.

Αυτοί λοιπόν οι ανακριτικοί υπάλληλοι όλων των Υπηρεσιών του Π.Σ, που επέδειξαν φέτος ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επαγγελματισμό, το έργο των οποίων δεν μπορεί να καταλάβουν, πέραν των κακοπροαίρετων και όλοι όσοι δεν γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν, είναι οι αφανείς ήρωες του Σώματος, που μαζί με άλλους συνέβαλαν στην φετινή επιτυχία, και αξίζει να τους αναγνωρίσουμε το έργο και την πολύτιμη προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, να τους συγχαρούμε και να τους ευχαριστήσουμε δημόσια. Οι επιτυχίες πρέπει να αναγνωρίζονται και να απολαμβάνουν τουλάχιστον ηθικής αμοιβής.

ΠΗΓΗ: petraskandalou

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777