07 Σεπτεμβρίου 2013

Καινούργια νομοθεσία για τους εμπρηστές αγρότες και κτηνοτρόφους.



Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σε προσπάθεια να κάνει ότι περνάει από το χέρι της για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, εξέδωσε ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά τους αγρότες και κτηνοτρόφους που θα συλλαμβάνονται να είναι εμπρηστές σε δάσος, είτε εκ προθέσεως, είτε εξ αμελείας
Εκτός του ότι θα υπάρχουν πρόστιμα που θα ξεκινούν από 2.900 ευρώ και θα φτάνουν ακόμη και τις 150.000, παράλληλα οι παραβάτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις συνέπειες όσον αφορά τη διακοπή του δικαιώματος αποζημίωσης από τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), ακόμα και σε περιπτώσεις σημαδιών ενοχής αξιόποινων πράξεων των ίδιων ή μελών της οικογένειας τους ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των χρημάτων της επιδότησης που έχουν εισπράξει χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση επιστροφής, έστω και ενός μέρους του ποσού των χρημάτων προς τους ίδιους αργότερα.

Το συγκεκριμένο μέτρο με τη πρώτη ματιά κρίνεται όντως ως απόλυτα ορθό αφού κάποιοι αγρότες και κτηνοτρόφοι προέβησαν σε εμπρησμούς σε δάση είτε εν γνώσει τους είτε εξ αμελείας. Όμως το θέμα είναι πολύπλοκο διότι υπάρχουν από την άλλη αγρότες και κτηνοτρόφοι που έχουνε χάσει περιουσίες εξαιτίας των πυρκαγιών και εφόσον μία πυρκαγιά πλησιάσει τα χωράφια τους, η νομοθεσία δε τους επιτρέπει να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες στα κτήματά τους. Παράλληλα, σε κάποια άλλα μέρη δε βγαίνουν στην επιφάνεια γεγονότα που θα έπρεπε να βγουν με αποτέλεσμα κάποιοι επιτήδειοι να μεγαλώνουν τις περιουσίες τους.
Το θέμα είναι ότι όταν η Πολιτεία βγάζει μία καινούργια νομοθεσία θα πρέπει να εξετάζεται το ζήτημα της νομοθεσίας από όλες τις πλευρές ώστε να καλύπτει ολόκληρο το φάσμα του προβλήματος. Το να βγαίνει ένας καινούργιος νόμος που καλύπτει μονάχα το ένα μέρος του προβλήματος ενώ ταυτόχρονα αφήνει το άλλο μέρος του προβλήματος άθικτο, απλά σιωπώντας, αυτό είναι σίγουρα καθαρή υποκρισία.

ΠΗΓΗ: ecotimes

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777