23 Οκτωβρίου 2013

Επίδομα ανεργίας και στους εποχικούς. Ορατό το ενδεχόμενο να συνεχίσουν την εργασία τους οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες και τον Νοέμβριο.

Δεκτή έγινε η νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε της Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, από τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ, κ. Γιάννη Μανιάτη, για τη Τροπολογία 877, που αφορά το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων.
Συγκεκριμένα με την νομοτεχνική βελτίωση, δικαίωμα από την τακτική επιδότηση ανεργίας έχουν και οι εποχιακά εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν 150 έως 200 ημέρες εργασίας, εφόσον το ζητήσουν. Υπενθυμίζουμε ότι οι εποχιακά εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν 100-149 ημέρες εργασίας εντάσσονται υποχρεωτικά στο νέο σύστημα.
Επιπλέον για την πρώτη χρονιά εφαρμογής (2013) η εργασιακή τους σχέση θα πρέπει να έχει λυθεί από 31-08-2013 και μετά.

Με πληροφορίες από Axortagos.gr

Σ.Δ: Ψηφίστηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή η τροπολογία για το επίδομα ανεργίας για τα εποχικά επαγγέλματα.
Όπως ανέφερε στην συζήτηση της ολομέλειας στις 17/10/2013 ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Κεγκέρογλου ο οποίος είπε ότι δέχθηκε "ερεθίσματα από τις παρεμβάσεις όλων των κομμάτων" κυρίως από τουριστικές περιοχές καθώς και από συνδικαλιστικούς φορείς των ξενοδοχοϋπαλλήλων για  να  κατατεθεί τροπολογία και όπως στην συνέχεια  ανέφερε ο Υφυπουργός "Έχει υπογραφεί η τροπολογία από Βουλευτές. Είναι όμως σύμφωνοι, κατόπιν επαφής που είχα, και οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, απ’ ό,τι γνωρίζω" και ενώ προηγουμένως ανέφερε ότι η τροπολογία "αφορά το σύνολο των εποχιακά εργαζομένων, οι οποίοι, εφόσον έχουν από εκατό έως εκατόν σαράντα εννιά ένσημα την ίδια χρονιά, θα δικαιούνται επίδομα ανεργίας τριών μηνών τουλάχιστον, που σημαίνει συνολικά με το δώρο τρεισήμισι και πλέον μήνες."

Πρέπει επίσης να επισημάνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει τροπολογία για να δίνετε το επίδομα όπως τα προηγούμενα χρόνια. Ενώ ανάλογη τροπολογία κατέθεσε και το ΚΚΕ.
Τελικά πέρασε η τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και των 33 κυβερνητικών βουλευτών.
Η τροπολογία όπως ανέφερα ψηφίστηκε στις 22/10/2013.

Όσον αφορά τώρα για το αν οι συμβασιούχοι πυροσβέστες θα συνεχίσουν να εργάζονται και μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου δηλ. κύκλοι του Υπουργείου και του Αρχηγείου βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο αυτό ενώ δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα αν θα εξαντληθεί ο μήνας Νοέμβριος, εφόσον εργασθούν και τότε, ή θα εργασθούν μέχρι 15 Νοεμβρίου.
Μένει να δούμε αν οι πληροφορίες αυτές επαληθευθούν.
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν στο θέμα αυτό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777