24 Οκτωβρίου 2013

Φωτιά καίει στον Όλυμπο εδώ κι ένα μήνα!

Στην ερώτηση αν υπάρχει εστία φωτιάς στην καρδιά του εθνικού δρυμού στον Όλυμπο, η οποία καίει εδώ και… ένα μήνα, η Πυροσβεστική υποχρεώθηκε να ομολογήσει ότι η απάντηση είναι θετική! Το απίστευτο -πλην όμως ελληνικό- του πύρινου μετώπου, που παραμένει ενεργό για σχεδόν 30 ημέρες, εντοπίζεται στην περιοχή Παλαιομονάστηρο του όρους, σύμφωνα με τις πληροφορίες της Πυροσβεστικής.
Βάσει των εκτιμήσεων του Σώματος, η εστία προκλήθηκε από κεραυνό, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων και παρότι αποφασίστηκε να σταλούν επί τόπου μόλις χθες βράδυ τρία οχήματα με εννέα πυροσβέστες, η δύναμη περιορίζεται στην παρατήρηση της εξέλιξης του φαινομένου, καθώς το δύσβατο της περιοχής δεν επιτρέπει την επέμβαση.

«Πρόκειται για ενεργούς καπνούς, σε ένα σημείο που λόγω του υψομέτρου και της μορφολογίας του εδάφους, δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες, οι οποίοι ωστόσο παρακολουθούν την εξέλιξή του», δήλωσε στο newpost.gr εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.
Η ανησυχία των κατοίκων, που βλέπουν τους πυροσβέστες να κάθονται με σταυρωμένα χέρια και φοβούνται ότι οι καιρικές συνθήκες μπορεί να προκαλέσουν ανά πάσα στιγμή την επέκταση του πύρινου μετώπου, δεν φαίνεται να κινητοποιεί την Πυροσβεστική. «Δεν έχουν επιχειρήσει εναέρια μέσα ως σήμερα ούτε και προβλέπεται», διευκρίνισε κατηγορηματικά το Σώμα, με την διαβεβαίωση ότι το φαινόμενο των μικρών εστιών σε μεγάλα ύψη είναι σύνηθες, ενώ το συγκεκριμένο δεν φαίνεται να χρήζει περαιτέρω ενεργειών.

Πηγή: Newpost

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Fire & Rescue News

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777