09 Νοεμβρίου 2013

Πυροσβέστες και Συμβάντα.

Πυρκαγιές, Εκρήξεις, Μεγάλα ατυχήματα, Πλημμύρες, Σεισμοί, Καθημερινά ανθρώπινα δράματα, Τρομοκρατικά κτυπήματα οι «Στρατιώτες της Φωτιάς» πάντα παρόντες. 
Οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις έχοντας πάντα στην καρδιά τους το φοβερό όρκο τους «sauver ou périr» (Σώζω ή Πέφτω). Ένας όρκος που εξ ορισμού περιέχει και θάνατο …
Το θάνατο θυμάτων και το θάνατο συναδέλφων. Πίσω όπως από τη στολή κρύβονται άνθρωποι με αθέατα τραύματα που μαθαίνουν να τα αντιμετωπίζουν. Πως; Θα μπούμε διακριτικά στο ψυχολογικό τμήμα της Πυροσβεστικής Μεραρχίας των Πυροσβεστών των Παρισίων.
Στα 202 χρόνια ιστορίας του Σώματος, οι πυροσβέστες μαζεύουν μνήμη που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά δημιουργώντας ισχυρούς συναδελφικούς δεσμούς. Έχουν δημιουργήσει παραδόσεις, κωδικοποιημένη συνεννόηση, τα δικά τους «μαύρα» αστεία ώστε να διώχνουν τη φρίκη που συναντούν καθημερινά. Μετά από κάθε συμβάν μαζεύεται η ομάδα για να μιλήσουν, να αστειευτούν, να επαναλάβουν τις κινήσεις που έκαναν στο συμβάν. Οι απαραίτητες στιγμές που θα τονώσει την δύναμη της ομάδας και θα διώξει το άγχος. Αυτές οι συζητήσεις επαναφέρουν όλους τους ανθρώπινους μετρητές στο μηδέν.
Μερικές φορές όμως αυτό δεν αρκεί ! Οι εικόνες επανέρχονται ξανά και ξανά και γίνονται εφιάλτες … ένα παιδί που δεν επανήλθε παρά τις προσπάθειες … μια γυναίκα που κάηκε … ο πόνος αναδύεται. Ανάλογα με τον πυροσβέστη βγαίνει θυμός, ενοχή, άγχος, κλείσιμο στον εαυτό του … τότε είναι η ώρα του ψυχολόγου με διακριτικότητα, προσοχή και εχεμύθεια.
Είναι παρόντες μέρα και νύχτα να επέμβουν με ευήκοων ους σε ότι τους πει ο πυροσβέστης. Στόχος τους να βγάλουν από το αρνητικό συναίσθημα το συνάδελφό τους και να τον καταστήσουν και πάλι λειτουργικό. Εγκαθιστούμε ένα όμορφο κλίμα εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης ώστε μιλώντας να αισθανθεί ελεύθερος και να βγάλει το πόνο του.
Αυτό όμως δεν αποτελεί παρά στιγμιαίες δράσεις, η αποστολή μας είναι να εκπαιδεύσουμε τους νέους πυροσβέστες. Από το χαμηλότερο μέχρι τον ανώτατο βαθμό τους εκπαιδεύουμε να αντιλαμβάνονται και την παραμικρή ένδειξη ψυχολογικής κάμψης. Να είναι προετοιμασμένος ο κάθε κρίκος της αλυσίδας που αποτελεί την ομάδα να δει το σύμπτωμα που θα παρουσιαστεί στη απροσδόκητη επαφή με το θάνατο.
Οι πυροσβέστες κάνουν πολλά επαγγέλματα συγχρόνως. Ο λόγος για το οποίον κάνουν αυτό το επάγγελμα είναι η προσφορά στη κοινωνία. Είναι ένα ζωντανό σώμα που δουλεύει ομαδικά. Είναι το «εμείς» και όχι το «εγώ» αυτός είναι ο αληθινός πυροσβέστης … ένας άνδρας … μια γυναίκα που «παρασύρονται» από το μύθο αλλά θέλουν να στηρίξουν τα ιδανικά τους. 24 ώρες το 24 εκτεθειμένοι σε δραματικά γεγονότα ξέρουν πως θα αλληλοβοηθηθούν και θα δημιουργήσουν την ψυχολογική ασπίδα προστασίας τους. Δίδουν τα σώμα και ψυχή για να εκπληρώσουν την αποστολή τους. Οι ψυχολόγοι κοντά τους δίνουν τον αγώνα τους για να επαναφέρουν στη «ζωή» … και να συνεχίσει να σώζει ζωές με κίνδυνο να χάσει τη δικιά του.

Πηγή: Στρατός Ξηράς των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων 2013.
Μετάφραση – Προσαρμογή Χ. Ζαφειρίου

Σ.Δ: Για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω τον κ. Χαράλαμπο Ζαφειρίου για το καταπληκτικό αυτό άρθρο που μου παραχώρησε.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777