23 Ιανουαρίου 2014

«Πυροσβεστική» εφαρμογή για το Google Glass.

Μία εφαρμογή για το Google Glass η οποία ενδεχομένως να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που οι πυροσβέστες κάνουν τη δουλειά τους αναπτύσσει ο Πάτρικ Τζάκσον, αμερικανός πυροσβέστης και αυτοδίδακτος προγραμματιστής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Mashable, ο Τζάκσον οραματίζεται ότι η εφαρμογή – η οποία στο στάδιο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή επιτρέπει τη λήψη μηνυμάτων και καταδεικνύει κοντινούς κρουνούςθα είναι σε θέση να παρέχει στον πυροσβέστη πολύτιμα στοιχεία, όπως χάρτες και σχέδια κτηρίων ή διαγράμματα για τη διάσωση εγκλωβισμένων.
Ο Τζάκσον εκτιμά ότι ενδεχομένως να έχει έτοιμη μία έκδοση της εφαρμογής για επιχειρησιακή χρήση μέσα σε διάστημα έξι μηνών – πιθανότατα πριν αρχίσει η διάθεση του Google Glass στο ευρύ κοινό.
Η επερχόμενη συσκευή της Google έχει κινήσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον για χρήση από πυροσβέστες και σωστικά συνεργεία, αλλά θεωρείται ότι σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιείται κυρίως από στελέχη που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό επιχειρήσεων, όχι από άτομα που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή». 
Ο κύριος λόγος για αυτό, στην περίπτωση των πυροσβεστών, είναι ότι το Glass δεν μπορεί να χωρέσει κάτω από μία μάσκα. Ωστόσο, ο Τζάκσον ευελπιστεί ότι κάποια στιγμή η Google μπορεί να αναπτύξει μία ειδική έκδοση της συσκευής για χρήση από πυροσβέστες. 


Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777