29 Μαρτίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Σε πρόσληψη περισσότερων εποχιακών ευελπιστεί η Πυροσβεστική.

Σε ρυθμούς πυρετώδους προετοιμασίας, εν όψει της θερινής περιόδου βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία αναμένει το πράσινο φως για πρόληψη επιπλέον εποχιακού προσωπικού πυρόσβεσης για να μην βρεθεί, όπως και πέρυσι, στη μάχη κατά των πυρκαγιών με μειωμένες δυνάμεις.

Μιλώντας στο Sigmalive ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας ανέφερε ότι ενώ συνήθως προσλαμβάνονται περίπου 120 εποχιακοί πυροσβέστες, φέτος έγινε εισήγηση για επιπλέον προσωπικό, ένεκα του αυξημένου αριθμού πυρκαγιών που ξέσπασαν πέρυσι. Ο κ. Τράγκολας ανέφερε ότι οι ανάγκες είναι της τάξης των 180 εποχιακών, αν και ο αριθμός που θα προσληφθούν αναμένεται να είναι μικρότερος.
Οι εποχιακοί θα πρέπει να έχουν προσληφθεί μέχρι το πρώτο 15πενθήμερο του Μαΐου, για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις, όπως πέρυσι με τις πυρκαγιές σε Χοιροκιτίας, Αγίου Θεοδώρου και Κάτω Δρυ.

Και εκπαίδευση εθελοντών για πυρόσβεση
Την ίδια ώρα, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συντονισμό. Εντός Απριλίου θα ολοκληρωθούν οι συσκέψεις με τις επαρχιακές διοικήσεις, το Τμήμα Δασών και την ένωση κοινοτήτων, καθώς, όπως ανέφερε ο κ. Τράγκολας, η συνδρομή των κοινοτήτων είναι απαραίτητο στοιχείο της πρόληψης και της δραστηριοποίησης των εθελοντικών πυροσβεστικών δυνάμεων των κοινοτικών συμβουλίων.
28 Απρίλιου μέχρι 5 Μαΐου θα έχουμε την εβδομάδα πυροπροστασίας, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοθεί σημασία στην πρόληψη πυρκαγιών υπαίθρου και τη μείωση τους, με διαλέξεις και προσπάθεια ενημέρωσης και εκπαίδευσης εθελοντικών ομάδων των κοινοτικών συμβουλίων.
Φέτος η εβδομάδα πυροπροστασίας θα γίνει στο κέντρο περιβαλλοντικής ενημέρωσης ορεινής Λάρνακας, στη Σκαρίνου, και ο λόγος είναι το γεγονός ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα ότι η συνδρομή των κοινοτικών αρχών είναι ουσιαστικής σημασίας.
Με σκοπό τη μείωση του χρόνου ανταπόκρισης των πυροσβεστικών δυνάμεων, και κατόπιν επαφών με τις επαρχιακές διοικήσεις Λεμεσού και Λάρνακας, θα λειτουργήσουν δύο υποσταθμοί υπαίθρου στο χωριό Κυβίδες της Λεμεσού και στη Χοιροκιτία, μαζί με τη συνδρομή οικονομικά των κοινοτικών αρχών των χωριών της περιοχής.
Εξάλλου, στα πλαίσια της πρόληψης σε συνεργασία με το Ταμείο Θήρας, το Τμήμα Δασών, την Πολική Άμυνα και τα Κοινοτικά Συμβούλια θα καταρτιστούν ομάδες κοινών περιπολιών των περιοχών, με έμφαση τις περιοχές που τα τελευταία χρόνια ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές.

Ολοκληρώνεται, παράλληλα, η διαδικασία προσφορών από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία θα είναι στη διάθεση της Kυπριακής Δημοκρατίας το πρώτο 15νθήμερο του Μάη.

ΠΗΓΗ: SigmaLive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777