02 Απριλίου 2014

Πώς σχηματίστηκε ο πύρινος σίφουνας σε θεαματικό βίντεο.

Εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες παρακολούθησαν στο YouTube το θεαματικό βίντεο ενός στρόβιλου φωτιάς στο Κολοράντο. Το βίντεο ανέβασε ένας από τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην ελεγχόμενη καύση χόρτων στην προστατευόμενη περιοχή του Άρσεναλ, έξω από το Ντένβερ.
Ο πύρινος σίφουνας διήρκεσε περίπου δέκα λεπτά και κάλυψε έκταση περίπου έξι στρεμμάτων, λίγο μεγαλύτερη από γήπεδο ποδοσφαίρου, ανέφερε στο National Geographic η Σίντι Σάουντερς, αξιωματούχος της αμερικανικής Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής. Όπως είπε, ο στρόβιλος σχηματίστηκε από το συνδυασμό της θερμότητας από τη φωτιά και της αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου.
Το φαινόμενο
Οι πύρινοι στρόβιλοι διαφέρουν από τους πολύ μεγαλύτερους ανεμοστρόβιλους, οι οποίοι σχηματίζονται στη διάρκεια καταιγίδων και φτάνουν από το έδαφος μέχρι τα σύννεφα. Το φαινόμενο στο Κολοράντο μοιάζει περισσότερο με τους αμμοστρόβιλους που εμφανίζονται περιοδικά σε ξηρές περιοχές όπου υπάρχει σκόνη.
Οι αμμοστρόβιλοι, ή κονιορτοστρόβιλοι, σχηματίζονται όταν ο θερμός αέρας στο επίπεδο του εδάφους αρχίζει να ανεβαίνει απότομα και περνά μέσα από έναν θύλακα ψυχρού αέρα χαμηλής πίεσης. Ο θερμός αέρας που ανεβαίνει τεντώνεται στην κατακόρυφη διεύθυνση, κάτι που προκαλεί τελικά περιστροφική κίνηση.
Η άνοδος του θερμού αέρα ρίχνει την πίεση στο επίπεδο του εδάφους, οπότε η βάση του στρόβιλου ρουφά περισσότερο θερμό αέρα και επιταχύνει την περιστροφή. Το ίδιο φαινόμενο τροφοδοτεί και τους στρόβιλους φωτιάς, μόνο που σε αυτή την περίπτωση ο αέρας στο έδαφος θερμαίνεται από φωτιά.
Στα λιβάδια του Άρσεναλ όπου τραβήχτηκε το βίντεο ο άνεμος αλλάζει συχνά κατεύθυνση, μια ιδιαιτερότητα που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα στροβίλων. Η ελεγχόμενη καύση πραγματοποιήθηκε για την καταπολέμηση ξενόφερτων φυτών και την ανανέωση του οικοσυστήματος, το οποίο εξαρτάται από τις τακτικές πυρκαγιές για τη διατήρηση της ισορροπίας του. Η Υπηρεσίας Ιχθύων και Άγριας Ζωής διαβεβαιώνει ότι οι πυροσβέστες δεν κινδύνευσαν, καθώς είχαν ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή τους έξι πυροσβεστικές αντλίες.

Αναδημοσίευση απο το BLOKO.GR

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777