27 Απριλίου 2014

Πυρόσβεση με… απόδοση εκατομμυρίων για τους ιδιώτες.

25.000 ευρώ ενοίκιο το μήνα, χωρίς να προβλέπονται από το επιχειρησιακό σχέδιο
«Κι ενώ κάποτε ήταν η πολιτική εκείνη που με τις επεμβάσεις της ρύθμιζε ως ένα βαθμό την πορεία της οικονομίας, σήμερα είναι η οικονομία αυτή που επιβάλλει τους δικούς της όρους, μετατρέποντας τις κυβερνήσεις σε κομπάρσους του συστήματος».
Την παραπάνω άποψη ενστερνίζονται αρκετοί ειδικοί επιστήμονες, ανεξάρτητα από τον κομματικό ή ιδεολογικό χώρο που ανήκουν.
Μια κλασική περίπτωση αυτής της κατάστασης είναι τα έργα που γίνονται με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα λεγόμενα ΣΔΙΤ.
Ας δούμε τι έγινε με το νέο πυροσβεστικό σταθμό στους Γαργαλιάνους, ο οποίος εγκαινιάστηκε με τη μεγαλύτερη δυνατή επισημότητα τον Οκτώβριο του 2013, πριν, δηλαδή, μερικούς μήνες.
Η περιοχή μας, λοιπόν, ετοιμάζεται να μπει στην καινούργια αντιπυρική περίοδο με ένα νέο οικολογικό πυροσβεστικό σταθμό, ο οποίος βασίζεται στις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, ενώ είναι εξοπλισμένος με αυτοματοποιημένα συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, που μπορούν να μειώσουν κατά περίπου ένα τρίτο την ενέργεια που καταναλώνεται. Τα παραπάνω «εντυπωσιακά» δημιουργήθηκαν σε εκτάσεις που ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο με τη μέθοδο ΣΔΙΤ.

Αυτοματοποιημένο σύστημα.
Βασικό στοιχείο λειτουργίας του είναι τα αυτοματοποιημένα συστήματα, που μειώνουν αισθητά τις περιττές σπατάλες ενέργειας. Στο κτήριο έχουν τοποθετηθεί κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακόπτη και τριπλά τζάμια, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος της αυξημένης εξωτερικής θερμοκρασίας και να εξοικονομείται ενέργεια έως και 30% σε σύγκριση με τα απλά κουφώματα. Η σκίαση επιτυγχάνεται και με την τοποθέτηση ειδικών περσίδων στην πλευρά που «βλέπει» ο ήλιος, προκειμένου να μειωθεί το ηλεκτρικό φορτίο που χρειάζεται για να λειτουργήσει ο κλιματισμός.
Περιμετρικά του κτηρίου λειτουργούν αισθητήρες που παρακολουθούν συνεχώς την εξωτερική θερμοκρασία και επικοινωνούν ηλεκτρονικά με το λέβητα, ώστε κάθε φορά το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται να θερμαίνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν και, έτσι, να μη χάνεται άσκοπα ενέργεια. Οι λέβητες είναι τριών αστέρων, δηλαδή υψηλής απόδοσης στην ενεργειακή τους κλάση, ενώ οι ψύκτες για τον κλιματισμό είναι ενεργειακής κλάσης Α. Έξυπνες λύσεις έχουν βρεθεί και για το φωτισμό του κτηρίου.
Επίσης, έχει δοθεί έμφαση στο χρωματισμό του κτηρίου, στην τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πάνελ, ενώ στην ταράτσα συλλέκτες ηλιακής ενέργειας παράγουν ζεστό νερό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777