12 Μαΐου 2014

Μεγάλη ανησυχία για τις φωτιές του καλοκαιριού.

Με δυο - σχετικά μεγάλες για την εποχή - φωτιές (Κερατέα, Λουτράκι), ένα ατύχημα που έβγαλε εκτός ενεργείας ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος Καναντέρ νέου τύπου και τον αρμόδιο Υπουργό να κάνει απαισιόδοξες (και για να φυλάξει τα νώτα του;) δηλώσεις για τις δυνατότητες αεροπυρόσβεσης φέτος, ξεκίνησε ουσιαστικά η πυροσβεστική περίοδος από την 1η Μαΐου.
Μπορεί τα πυροσβεστικά να μην έχουν πάει ακόμα στις (θερινές) θέσεις διασποράς που καθορίζουν Πολεμική Αεροπορία και Πυροσβεστική, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν.Δένδια να έσπευσε να μιλήσει - δυο φορές σε 3 ήμερες - για "γερασμένο στόλο" πυροσβεστικών αεροσκαφών που βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, και για τα προβλήματα που ενδέχεται να υπάρξουν τη φετινή αντιπυρική περίοδο λόγω αυτής της κατάστασης.

Διαδοχικά καμπανάκια κινδύνου
Το πρώτο καμπανάκι έκρουσε - μετά της δέουσας προβολής στα ΜΜΕ - κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, για το συντονισμό των δράσεων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σχετικά με την αντιμετώπιση των καλοκαιρινών δασικών πυρκαγιών. Και το 2ο, ένα-δυο 24ωρα μετά, σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και συζητήσεις με στελέχη των τοπικών Αστυνομικών και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στις νήσους Αστυπάλαια, Κάρπαθο, Κάσο και Σαντορίνη,όπου πήγε συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Τι είπε ο Δένδιας
Μιλώντας στο προσωπικό που υπηρετεί στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Καρπάθου, ο κ. Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σας είμαι υπόχρεος για τη δουλειά που κάνετε. Πρέπει να σας πω ότι πέρυσι για το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν η καλύτερη σεζόν, από οποτεδήποτε. Με λιγότερους ανθρώπους, με λιγότερα λεφτά με λιγότερα όλα, καταφέρατε και μειώσατε τις ζημιές από τις πυρκαγιές, παρότι οι πυρκαγιές ήταν πάρα πολλές, στο μισό. Αυτό είναι εξαιρετικό.
Το κακό είναι ότι το μέτρημα φέτος ξεκινάει από έναν πήχη που είναι στον ουρανό. Και με όλα τα μέσα να είναι ένα χρόνο πιο γερασμένα, ιδίως τα αεροπορικά, γιατί στα οχήματα σιγά-σιγά τα πράγματα βελτιώνονται Κάναμε μία τεράστια παραγγελία από 265 οχήματα, καταφέραμε και τρέξαμε τους διαγωνισμούς. Ξέρω επίσης ότι για ελαστικά και στολές, ό,τι είναι στο Υπουργείο Εμπορίου κολλάει».

Διαβάστε περισσότερα στο OnAlert

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777