19 Ιουνίου 2014

Η Πυροσβεστική βάζει φωτιά σε αυτοκίνητα με υγραέριο (βίντεο)

Η σημασία της τοποθέτησης kit υγραερίου που πληροί τις προδιαγραφές της Ε.Ε. φανερώνεται σε αυτό το πείραμα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα τελευταία χρόνια τα καταστήματα που τοποθετούν kit υγραερίου σε βενζινοκίνητα αυτοκίνητα ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Αλλά είναι πολύ σημαντικό τα συστήματα που τοποθετούν να εναρμονίζονται με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
Tις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει ένα κακοσχεδιασμένο σύστημα υγραερίου είχε σκοπό να αποκαλύψει το πείραμα του Πυροσβεστικού Σώματος με την ονομασία Ραμνούς 2014. Στη δοκιμή χρησιμοποιήθηκε ένα Seat Ibiza με kit υγραεριοκίνησης σύμφωνο με τις προδιαγραφές ασφαλείας της Ε.Ε. και ένα Opel Corsa με δεξαμενή υγραερίου που δεν είχε τις απαιτούμενες ασφαλιστικές βαλβίδες. Και στα δύο αυτοκίνητα οι δεξαμενές υγραερίου είχαν χωρητικότητα 40 lt και περιείχαν 32 lt καύσιμο, ενώ υπήρχαν και 4 lt βενζίνης στο εργοστασιακό ρεζερβουάρ του καθενός.
Η φωτιά ξεκίνησε από τον χώρο του κινητήρα. Στην περίπτωση του Seat Ibiza χρειάστηκαν πάνω από 20 λεπτά για να καεί ολοσχερώς το αυτοκίνητο, ενώ το υγραέριο απελευθερωνόταν ελεγχόμενα στην ατμόσφαιρα χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Αντίθετα το Opel Corsa σε 18 λεπτά από την έναρξη της πυρκαγιάς η δεξαμενή του υγραερίου ανατινάχτηκε με θεαματικό τρόπο...

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στις αρχές του περασμένου Απριλίου στον χώρο του ανενεργού λατομείου Περράκη, στην περιοχή του Μαραθώνα.

ΠΗΓΗ: Drive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777