31 Ιουλίου 2014

Ανδριανός Γκούρμπατσης:«Η Πυροσβεστική αποκρύπτει τα πραγματικά στοιχεία των πυρκαγιών»

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου - Υπαρχηγού Π.Σ, ε.α., η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποκρύπτει ή παραποιεί ορισμένα στοιχεία που αφορούν στις πυρκαγιές και στις καμένες εκτάσεις.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις δασικές πυρκαγιές, το γνωστό Europian Forest Fire Information System (E.F.F.I.S), είναι το αρμόδιο όργανο που παρέχει τις υπηρεσίες του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ενημερωμένες και τις πλέον αξιόπιστες πληροφορίες και στοιχεία για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα στοιχεία του EFFIS διακρίνονται για την αξιοπιστία τους, αφού καταγράφονται, αναλύονται και επεξεργάζονται με σύγχρονα μέσα και επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους, διαδικασίες και αρχές και υπόκεινται στις αρχές της διαφάνειας και δημοσιότητας, είναι προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο ανά πάσα στιγμή και αναρτώνται καθημερινά στο επίσημο site του.

Τι είναι λοιπόν αυτό που η Ηγεσία του Π.Σ φοβάται ή τι θέλει να επιτύχει και αποκρύπτει κατ΄ ανεπίτρεπτο νομικά τρόπο, τα στατιστικά στοιχεία των καμένων εκτάσεων και δεν τα εμφανίζει online σε πραγματικό χρόνο, όπως συνέβαινε μέχρι το 2011; Το θεσμικό ως άνω όργανο της Ε.Ε αποτελεί εμπόδιο και προκαλεί άγχος για την εκάστοτε Ηγεσία του Π.Σ., η οποία έχει κατά νου να '''λειάνει'', ''σμιλεύσει'', ''χαλκεύσει'' όσο είναι δυνατόν και εν τέλει να ελαχιστοποιήσει τα στοιχεία και εμφανίσει μια θετική εικόνα για τα καμένα στρέμματα των αγροτοδασικών εκτάσεων στην Επικράτεια.
Για αυτό και σχεδόν πάντοτε και ιδιαίτερα στις μεγάλες πυρκαγιές τα στοιχεία που δίδει το EFFIS για τις καμένες εκτάσεις, είναι πολύ διαφορετικά και έχουν μεγάλες αποκλίσεις από αυτά που καταγράφονται από το Π.Σ. Ενδεικτικά παραδείγματα, η πυρκαγιά της Χίου την 17/8/2012 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS (152.001) στρέμματα, ενώ στα στατιστικά του Π.Σ φαίνονται (60.099,3) στρέμματα, η πυρκαγιά στον Καρακόλιθο Λειβαδειάς την 28/8/2013 έκαψε, σύμφωνα με το EFFIS, (49.080) στρέμματα, ενώ σύμφωνα με το Π.Σ μόλις (24.489,1) στρέμματα κ.α.

Τούτο συμβαίνει για τους εξής κυρίως λόγους:
α) Η καταγραφή και μέτρηση των στοιχείων από το ΕFFIS γίνεται με τη χρήση επιστημονικών μεθόδων, και διαδικασιών και με τη χρήση σύγχρονων επιστημονικών μέσων όπως δορυφορικών συστημάτων, ενώ στην Πυροσβεστική οι καμένες εκτάσεις μετρώνται από αξιωματικό με καθαρά εμπειρικό τρόπο, άλλωστε δεν είναι και αρμόδιος δηλαδή μετρώνται επίπεδες επιφάνειες επί χάρτου και όχι όλο το ανάγλυφο της καμένης επιφάνειας. Από αυτό και μόνον είναι προφανής η διαφορά των αριθμών των καμένων στρεμμάτων.

Διαβάστε περισσότερα στο ΖΟΥΓΚΛΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777