05 Ιουλίου 2014

Νέα εποχή για εθελοντές πυροσβέστες.

φωτο αρχείου
Πολλοί από αυτούς δραστηριοποιήθηκαν όταν είδαν τον τόπο τους να καίγεται. Τα δέντρα που μεγάλωναν μαζί τους από παιδιά έγιναν μαύρες σκιές. Επειτα, τα καλοκαίρια η ζέστη έγινε αφόρητη και τους χειμώνες η μυρωδιά από το βρεγμένο χορτάρι έδωσε τη θέση της στη λασπουριά. Κατά τις δεκαετίες 1990 και 2000 δημιουργήθηκαν δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις δασοπροστασίας από ανθρώπους που ήθελαν να προστατέψουν το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν οι ίδιοι και τα παιδιά τους. Αρκετές έσβησαν μαζί με τις μεγάλες φωτιές, κάποιες ωστόσο συνεχίζουν το έργο τους έχοντας γίνει πια ένα δυναμικό κομμάτι των τοπικών κοινωνιών.

Από φέτος, οι εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας, ανάμεσα στις οποίες και οι ομάδες δασοπροστασίας, περνούν σε νέα εποχή. Τα μέλη τους καταγράφονται, εκπαιδεύονται από την Πυροσβεστική, μπαίνουν σε ενιαίο μητρώο και χρησιμοποιούνται μέσα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. «Χωρίς τη συνολική εμπλοκή της κοινωνίας οι φυσικές καταστροφές δεν αντιμετωπίζονται», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας (Π.Π.) Πάτροκλος Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην πεπερασμένη δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού απέναντι σε τεράστιες καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές και οι σεισμοί. Οπως και άλλοι κρατικοί λειτουργοί, ο κ. Γεωργιάδης αντιλαμβάνεται τη σημασία της εμπλοκής της κοινωνίας ακόμα και στην πιο απλή πρόληψη μιας πυρκαγιάς, όπως για παράδειγμα το να δει κάποιος ένα δέντρο να καίγεται και να ειδοποιήσει την Πυροσβεστική. Θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, όμως δεν είναι.

Ετοιμο το Π.Δ.
«Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Π.Π. Η πιστοποίηση όλων των εθελοντικών οργανώσεων, η οποία θα συνδυαστεί και με την πιστοποίηση κάθε μέλους τους ξεχωριστά», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι το σχετικό Π.Δ. είναι ήδη έτοιμο. Οι αλλαγές που θα προκύψουν με αυτό αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά τον χάρτη του εθελοντισμού στην Ελλάδα, μια αλλαγή που –όπως παραδέχεται ο γενικός γραμματέας μιλώντας στην «Κ»– θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρον από την πολιτεία, δεδομένης της κακής οικονομικής κατάστασης που δεν επιτρέπει υπερβολικά έξοδα σε κανένα τομέα, ούτε σε εκείνον της Π.Π. «Προσπαθούμε να βάλουμε σε σωστές βάσεις μια τεράστια διάθεση προσφοράς που υπάρχει από πάρα πολύ κόσμο. Αφού οριοθετήσουμε όλα αυτά (ασφάλιση των εθελοντών, εκπαίδευση, πιστοποίηση) θα ξεκινήσει η καμπάνια για να προσελκύσουμε περισσότερους ανθρώπους στα εθελοντικά σώματα», επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης.
Ηδη πάντως, τα πρώτα δείγματα είναι θετικά. Φέτος, η Πυροσβεστική πραγματοποίησε εκπαίδευση 50 ωρών σε περίπου 300 εθελοντές από διάφορες οργανώσεις, κυρίως της Αττικής. Οι οργανώσεις αυτές και ο εξοπλισμός τους έχει μπει ήδη στον σχεδιασμό της Πυροσβεστικής. Την περασμένη Πέμπτη, για παράδειγμα, όταν ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική κρίθηκε ως πολύ υψηλός (κατηγορία 4) οχήματα και εθελοντές δέχθηκαν εντολές από τα κατά τόπους πυροσβεστικά τμήματα για να αναλάβουν συγκεκριμένα πόστα ευθύνης, στα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να καλυφθούν από την Πυροσβεστική. Μιλώντας στην «Κ» ο αρχηγός της έκρινε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα.
"Είμαι ήδη στο σημείο που μου υπέδειξε ο ένατος πυροσβεστικός σταθμός. Η προετοιμασία που κάναμε ξεκίνησε από τον Μάρτιο, τώρα έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία», λέει στην «Κ» ο επικεφαλής της ομάδας Εθελοντικές Δυνάμεις Δασοπυρόσβεσης Διάσωσης, του Δήμου Διονύσου. Από την ομάδα των 55 ενεργών μελών, 25 πέρασαν το φετινό πρόγραμμα εκπαίδευσης δασοπροστασίας της Πυροσβεστικής. Η ομάδα διαθέτει πέντε οχήματα που προορίζονται για δασοπροστασία."

Διαβάστε περισσότερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777