17 Αυγούστου 2014

Πόσο ασφαλές είναι να συμμετέχουν στα πεζοπόρα δόκιμοι πυροσβέστες ; Παρέμβαση ΕΑΚΠ.

ΑΘΗΝΑ 17 Αυγούστου 2014

Θέμα : «Ενδεχόμενη συμμετοχή των δοκίμων πυροσβεστών σε πεζοπόρα τμήματα»

Κύριε Αρχηγέ
Όπως έχουμε ενημερωθεί, στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στα Βίλια Αττικής, πενήντα (50) δόκιμοι πυροσβέστες που εισαχθήκανε με την τελευταία εκπαιδευτική σειρά πριν από λίγες μέρες (και δεν προέρχονται από πενταετείς), λαμβάνουν μέρος σε τετραήμερη εκπαίδευση για την πιθανή στελέχωση πεζοπόρων τμημάτων, προκειμένου να συνδράμουν σε κατασβέσεις δασικών πυρκαγιών.
Πιστεύουμε πως η ενέργεια αυτή αποσκοπεί στο να καλυφθούν άμεσα και όπως-όπως υπηρεσιακές ανάγκες. Τυχόν δικαιολογία ότι εντάσσεται στα πλαίσια της πρακτικής εξάσκησης των δοκίμων πυροσβεστών, καταρρίπτει κάθε εκπαιδευτική δεοντολογία, αφού ο εκπαιδευόμενος καλείτε να κάνει πρακτική σε αντικείμενο που ακόμη δεν έχει διδαχθεί ούτε σε στοιχειώδη θεωρητική εκπαίδευση.
Θεωρούμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μια τετραήμερη εκπαίδευση σε δόκιμους πυροσβέστες δεν είναι δυνατόν να κρίνεται επαρκής, όταν για την συμμετοχή στα πεζοπόρα τμήματα, σύμφωνα και με τις διαταγές του Α.Π.Σ. απαιτείτε εμπειρία ακόμη και για τους μόνιμους πυροσβέστες.
Είναι άκρως επικίνδυνη η συμμετοχή δοκίμων πυροσβεστών στα πεζοπόρα τμήματα, γιατί αυτό αποδείχτηκε στην πράξη το καλοκαίρι του 2008 στις πυρκαγιές της Σκύρου και των Δερβενοχωρίων,όπου υπήρξαν αλλεπάλληλοι τραυματισμοί δοκίμων πυροσβεστών, που είχαν πάρει μέρος σε κατασβέσεις πυρκαγιών με πεζοπόρα τμήματα. ( βλ. site www.eakp.gr σχετικές παρεμβάσεις της Ε.Α.Κ.Π.προς το Υπουργείο Εσωτερικών στις 22/7/2008 και 28/8/2008 ).
Κύριε Αρχηγέ με βάση τα παραπάνω, ζητάμε να μην εμπλακούν οι δόκιμοι συνάδελφοι μας σε τέτοιου είδους συμβάντα, τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της θεωρητικής τους εκπαίδευσης.

Για την Ε.Α.Κ.Π.
Τα μέλη του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Βλάχος Δημήτριος – Ζαμπάτης Σπυρίδων

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777