24 Αυγούστου 2014

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Απαλλαγή πυροσβεστών για τον θάνατο δύο ηλικιωμένων σε φωτιά.

Του Μάρκου Γεωργίου

Απαλλάχθηκαν 8 αξιωματικοί της Πυροσβεστικής για το θάνατο δύο ηλικιωμένων αδελφών, κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε ρετιρέ-διαμέρισμα, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, πριν τέσσερα χρόνια. Με βούλευμα του, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μη γίνει κατηγορία για "ανθρωποκτονία από αμέλεια" σε βάρος των κατηγορουμένων αξιωματικών , και συγκεκριμένα κατά των τότε διοικητών της Περιφερειακής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νομού Θεσσαλονίκης κ.α.

Σε βάρος τους δεν προέκυψαν ενοχοποιητικά στοιχεία. Το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι: η Πυροσβεστική Υπηρεσία από τη στιγμή που ενημέρωθηκε για τη φωτιά, ενήργησε γρήγορα και ανταποκρίθηκε στο περιστατικό ενώ ο θάνατος των δυο θυμάτων επήλθε πριν την έναρξη της επιχείρησης κατάσβεσης που πραγματοποιήθηκε, στη συμβολή των οδών Κ. Καραμανλή και Στρατηγού Γεννάδιου, τον Αύγουστο του 2010. Η 80χρονη και 78χρονος αδελφός της εγκλωβίστηκαν απ' τους καπνούς στο μπαλκόνι του σπιτιού και ζητούσαν απεγνωσμένα βοήθεια, πριν χάσουν τη ζωή τους από αναθυμιάσεις και εγκαύματα.
Μετά τις καταγγελίες περιοίκων για καθυστερημένη κινητοποίηση της ΠΥ, ξεκίνησε η ποινική διαδικασία με παραγγελία εισαγγελέα Εφετών που ζήτησε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να διερευνήσει ενδεχόμενη ποινική ευθύνη από αμέλεια ή παράλειψη κατά παντός υπαιτίου για το θάνατο των δύο προσώπων. Η προκαταρκτική εξέταση ανατέθηκε σε πταισματοδίκη που πήρε καταθέσεις απ' όλους τους εμπλεκόμενους. Στη συνέχεια η δικογραφία επέστρεψε στην εισαγγελία και τέθηκε στην κρίση του δικαστικού συμβουλίου.

Οι αξιωματικοί από την πρώτη στιγμή μιλούσαν για καθυστερημένη και λανθασμένη ενημέρωση. Υποστήριζαν ότι: Τα πρώτα οχήματα της πυροσβεστικής έφτασαν από τον πυροσβεστικό σταθμό της Μαρτίου μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσέγγισαν το σημείο αφού κατέρρευσε από τη φωτιά η τέντα του μπαλκονιού και εγκλώβισε τους δύο ηλικιωμένους. Η ενημέρωση που είχαν ήταν για πυρκαγιά σε 6ο όροφο, γι’ αυτό τον λόγο στο σημείο έφτασε το μικρότερο γερανοφόρο όχημα, που χρειάστηκε 10 λεπτά για να στηθεί ενώ δεν έφτασε στο ύψος του φλεγόμενου ρετιρέ, στον 7ο όροφο της οικοδομής. 

ΠΗΓΗ: VORIA

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777