06 Σεπτεμβρίου 2014

79η Δ.Ε.ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Σήμερα τα εγκαίνια του περιπτέρου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παρουσία του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, τα εγκαίνια του Πληροφοριακού Κέντρου του Πυροσβεστικού Σώματος που θα πραγματοποιηθούν σήμερα Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014, στις 13.30.
Ο Υπουργός επισκέφθηκε το περίπτερο το Π.Σ και χτές και είχε συνάντηση με συνδικαλιστικούς φορείς.

Πληροφοριακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος
Σε ένα οκταγωνικό εκθεσιακό χώρο συνολικού εμβαδού 85 τ.μ., στη θέση Κύτταρο 11, στεγάζεται το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος. Η εκθεσιακή παρουσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην ΔΕΘ υπερβαίνει τις 4 δεκαετίες.
Ο κύριος εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει περιμετρικά ειδικά stands πάνω στα οποία έχουν τοποθετηθεί τα βασικά εκθέματα. Η όλη δομή και διάταξη του περιπτέρου έχει γίνει κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να πραγματοποιεί μία ιστορική αναδρομή.

Μπαίνοντας αριστερά ο επισκέπτης μπορεί να δει μία αντλία ιππηλάτης άμαξας, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και ήταν σε χρήση μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα. Την άμαξα πλαισιώνουν 2 πυροσβέστες του Λόχου Πυροσβεστών, οι οποίοι είχαν αναλάβει το έργο της πυρόσβεσης πριν τη ίδρυση του Πυροσβεστικού Σώματος, το 1930.
Στη συνέχεια παρουσιάζονται ορειχάλκινοι αυλοί διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε χρήση από το 1920 μέχρι το 1950. Παρουσιάζονται ακόμη ατομικές διηθητικές προσωπίδες και μία αναπνευστική συσκευή που το Πυροσβεστικό Σώμα χρησιμοποιούσε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μεταγενέστερα. Στα εκθέματα συγκαταλέγεται ακόμη μία διθέσια μοτοσυκλέτα τύπου BMW με επιβαίνον προσωπικό. Αυτού του τύπου μοτοσυκλέτες χρησιμοποιούσε το Πυροσβεστικό Σώμα στις δεκαετίες 1950 -1970.
Η ιστορική αναδρομή ολοκληρώνεται με την παρουσίαση μίας σειράς από φορητούς ορειχάλκινους πυροσβεστήρες νερού, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν εκτενώς από το Πυροσβεστικό Σώμα από το 1940 μέχρι το 1955.

Η δεξιά πτέρυγα του περιπτέρου έχει αξιοποιηθεί για την παρουσίαση όλων των σύγχρονων νέου τύπου στολών που χρησιμοποιεί σήμερα το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος και ειδικότερα: Στολή χημικής προστασίας με αναπνευστική συσκευή κλειστού κυκλώματος, Αντιπυρική στολή προσεγγίσεων – διελεύσεων πυρκαγιών, Στολή πιλότου εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος, Στολή Ορειβάτη – Χιονοδρόμου, Στολή Καταδύτη, Στολή Επεμβάσεων σε πυρκαγιές, Στολή Υπηρεσίας Μόνιμου Προσωπικού και Στολή Συμβασιούχου Προσωπικού.

Σημειώνεται ότι στο περίπτερο έχουν τοποθετηθεί οθόνες για την προβολή οπτικοακουστικού υλικού σχετικό με την ιστορία, την αποστολή και το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.
Το περίπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος θα λειτουργεί όλες τις ώρες λειτουργίας της Έκθεσης με μόνιμο προσωπικό και εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, που θα υποδέχονται και θα ενημερώνουν επισκέπτες, ενώ παράλληλα θα διανέμεται και ενημερωτικό υλικό. 

Με πληροφορίες από το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Υπουργείου.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777