18 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Τραγικές ελλείψεις στην Πυροσβεστική και ένα σχόλιο.

Εξι χρόνια έχουν να προμηθευτούν αντιπυρικές στολές οι πυροσβέστες και αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα έχουν ήδη λήξει. Η καταγγελία έγινε από τον πρόεδρο των πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας, Βασίλη Φερτάκη, που μίλησε προχθές στο «patrastimes.gr» με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου του συναδέλφου του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η τελευταία φορά που το υπουργείο προμήθευσε με μερικό ατομικό εξοπλισμό το Σώμα ήταν το 2008. «Από τότε πολλές από τις στολές, τα κράνη και τις μπότες που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες είναι ακατάλληλα, αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους» δήλωσε ο κ. Φερτάκης, που κατηγόρησε τους κυβερνώντες πως αρνούνται κατηγορηματικά να εντάξουν τους εργαζομένους του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά, παρ’ όλο που κινδυνεύει συνεχώς η σωματική τους ακεραιότητα.

Την ίδια στιγμή, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το τραγικό συμβάν είναι αποτέλεσμα των πολιτικών, που υποβαθμίζουν, συρρικνώνουν το σύστημα πυρασφάλειας της χώρας. «Η τεράστια έλλειψη μόνιμου προσωπικού που υπάρχει στο Πυροσβεστικό Σώμα (πάνω από 4.000 κενές θέσεις) αποτυπώνεται σε εντονότερη μορφή στις υπηρεσίες της Αττικής και ιδιαίτερα στον 5ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, όπου υπηρετούσε ο άτυχος συνάδελφός μας. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υποδομές, μέσα, σύγχρονο, αξιόπιστο και ασφαλή εξοπλισμό (όπου συγκαταλέγονται και οι αναπνευστικές συσκευές), έχουν αποτέλεσμα να μην τηρούνται βασικά μέτρα και κανόνες για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας της εργασίας για τους πυροσβέστες, καθώς και για την αποφυγή των θανατηφόρων ατυχημάτων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


Σ.Δ:  Πολύ σωστά επισημένουν οι συνάδελφοι τα θέματα των ελλείψεων. 
Θα ήθελα όμως να σταθώ στο θέμα των "κενών" θέσεων στο Σώμα. 
Οι 4.000 θέσεις δεν είναι κενές !!! Οι θέσεις καλύφθηκαν από τους 4.000 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης. Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που δημιουργήθηκε αυτός ο θεσμός, με τα όποια κενά του παρατηρήθηκαν μετέπειτα.  
Από εκεί και πέρα όμως πρέπει να δούμε ΑΜΕΣΑ και με την δέουσα βαρύτητα, κάτι που ακούγετε από την αρχή από τους συνδικαλιστές των Μονίμων, των Αξιωματικών και των Π.Π.Υ, την ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ τους με το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό ώστε να σταματήσουμε να λέμε "έχουμε πυροσβέστες και είναι σαν να μην έχουμε" !!! 
Είναι καιρός επιτέλους να εφαρμοστεί ο Ν. 4249/2014 άρθρο 98 παρ. 1 "Η ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης των προηγούμενων εδαφίων στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό δύναται να γίνει και πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας υπό τους όρους του παρόντος.." δηλ. όσοι ήταν 40 ετών όταν κατέθεσαν τα δικαιολογητικά ένταξής τους και κατείχαν απολυτήριο Λυκείου.  
Σημαντικό είναι όμως με Προεδρικό Διάταγμα να κατοχυρωθούν και οι θέσεις των υπολοίπων Π.Π.Υ ως ΠΡΟΣΩΠΟΠΑΓΕΙΣ με τα καθήκοντα που ήδη έχουν ίσως και δίνοντάς τους και ορισμένα ακόμα. 
Νομίζω ότι αν γίνουν όλα τα παραπάνω, όσων αφορά το προσωπικό του Π.Σ. και δεδομένου ότι από το 2015 η Πυροσβεστική Ακαδημία μπαίνει στο μηχανογραφικών των Πανελληνίων, θα δοθεί μια πραγματικά μεγάλη ανάσα στο θέμα αυτό.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777