19 Οκτωβρίου 2014

ΚΥΠΡΟΣ: Πιο λίγες φέτος οι μαύρες... εκτάσεις λόγω πρόσληψης των εποχικών νωρίτερα;


Λευκωσία: Τα πρωτοβρόχια του Οκτώβρη που έπεσαν σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο και σήμαναν τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου, βρήκαν τους δασοπυροσβέστες αλλά και τους πυροσβέστες που είναι επιφορτισμένοι με την κατάσβεση των πυρκαγιών στην ύπαιθρο… ξεκούραστους. Ευτυχώς για τους ίδιους αλλά και για όλους μας, η επικίνδυνη για πρόκληση πυρκαγιών περίοδος έφτασε στο τέλος χωρίς να αφήσει πίσω τις τεράστιες μαύρες εκτάσεις γης, όπως είχαμε τις προηγούμενες χρονιές τέτοια εποχή. Ξέσπασαν και φέτος βέβαια πυρκαγιές, τόσο σε δάση όσο και στην ύπαιθρο, όμως όχι τόσες πολλές και τόσο καταστροφικές, όπως πέρσι και πρόπερσι....

Λιγότερες σε δάση και στην ύπαιθρο Επικεφαλής του Τμήματος Δασών είναι ο Τάκης Τσιντίδης, αναπληρωτής διευθυντής, ο οποίος χαρακτηρίζει το 2014 «μια πολύ καλή χρονιά από άποψης δασικών πυρκαγιών» αφού, όπως λέει, «μέχρι και τα μέσα του Οκτωβρίου τόσο ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών όσο και η έκταση που κάηκε παρουσιάζονται κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου του 2014 προκλήθηκαν συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές παγκύπρια οι οποίες έκαψαν έκταση 654 εκταρίων. Κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους είχαν καταγραφεί συνολικά 92 δασικές πυρκαγιές με καμένη έκταση 2.651 εκτάρια. Με βάση τα πιο πάνω, ο αριθμός των πυρκαγιών φέτος σε σχέση με το προηγούμενο έτος παρουσιάζεται μειωμένος κατά 36,9%, ενώ η καμένη έκταση παρουσιάζεται μειωμένη κατά 75,3%. Ίσως αξίζει να σημειωθεί ότι η φετινή χρονιά ήταν καλή από άποψης πυρκαγιών για ολόκληρη τη Μεσόγειο»...

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, λέγεται ότι ο μειωμένος αριθμός των πυρκαγιών οφείλεται και στο γεγονός ότι φέτος προσελήφθηκαν γρήγορα οι εποχικοί δασοπυροσβέστες. Ο Τάκης Τσιντίδης σχολιάζει: «Οι εποχικοί δασοπυροσβέστες στο Τμήμα Δασών έχουν προσληφθεί φέτος όπως και κάθε χρόνο από τις αρχές Μαΐου. Ολόκληρος ο μηχανισμός κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών του Τμήματος Δασών, συμπεριλαμβανομένου και του δασοπυροσβεστικού σώματος, τίθεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα από τις αρχές Μαΐου κάθε χρόνου. Το ίδιο ίσχυσε εφέτος και για την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ πέρυσι άργησαν οι προσλήψεις τους και ναι, λέγεται χωρίς να αποκλείεται, ότι ήταν ένας παράγοντας στα προηγούμενα χρόνια». Η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Λίζα Κεμιτζή, καταθέτει τη δική της άποψη επί του θέματος: «Πέρσι, όταν είχαμε σειρά πυρκαγιών από εμπρησμούς στις ορεινές περιοχές της Λεμεσού, όντως είχαμε πληροφορίες ότι πιθανότατα πίσω από αυτές να υπήρχαν άτομα που δεν προσελήφθηκαν ως εποχικοί δασοπυροσβέστες. Παρά τις έρευνες που κάναμε δεν εντοπίσαμε και δεν συλλάβαμε κανένα άτομο που να εργάστηκε ως εποχικός δασοπυροσβέστης και πέρσι δεν προσελήφθη για τη συγκεκριμένη εργασία».


Σ.Δ: Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν φέτος σε σχεδόν ολόκληρη της Μεσόγειο, όπως πολύ σωστά αναφέρει και η εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την "καλή" αντιπυρική σε Ελλάδα και Κύπρο. 
Δεν θα μείνω όμως σε αυτό το κομμάτι αλλά θα ήθελα να δούμε τον χρόνο έναρξης της εργασίας των συμβασιούχων πυροσβεστών στην Κύπρο ώστε στον νέο προγραμματισμό της Πυροσβεστικής στην Ελλάδα να αποτυπωθεί η ΑΚΡΙΒΗΣ ημερομηνία έναρξης εργασίας των συμβασιούχων που δεν είναι άλλη από την έναρξη της αντιπυρικής. 
Η αντιπυρική, όπως γνωρίζουμε όλοι, αρχίζει 1 ΜΑΪΟΥ και τελειώνει 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Οι συνάδελφοι συμβασιούχοι στην Κύπρο εργάζονται όλο αυτό το διάστημα σε αντίθεση με τους συμβασιούχους πυροσβέστες στην Ελλάδα που εργάζονται από Ιούνιο, μέσα Ιουνίου μέχρι και τέλη Ιουνίου.
Πάγιο αίτημα των συμβασιούχων πυροσβέστων είναι να υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, να εργάζονται αυτοί ολόκληρη την αντιπυρική και όχι κουτσουρεμένη κατά ένα μήνα όπως γίνετε τα τελευταία χρόνια.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777