06 Νοεμβρίου 2014

Η αχίλλειος πτέρνα της Πυροσβεστικής.

Συνεχείς «εκροές» προσωπικού και γήρανση αποψίλωσαν το Σώμα.
Κάτι περισσότερο από επείγουσα είναι η ανάγκη για ενίσχυση της Πυροσβεστικής.

Όλο και περιορίζονται οι δυνατότητες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξαιτίας της μαζικής αφυπηρέτησης προσωπικού, αλλά και της γήρανσης των στελεχών της. Σύμφωνα με στοιχεία, τα τελευταία τρία χρόνια έχουν αφυπηρετήσει 130 πρόσωπα από ένα σύνολο 600. Σ' αυτό το διάστημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία ενισχύθηκε με μόλις 25 άτομα που μετατέθηκαν από την Αστυνομία. Παράλληλα η διεύθυνση του σώματος προς αντιμετώπιση του προβλήματος μετακίνησε προσωπικό που υπηρετούσε στα γραφεία στον επιχειρησιακό τομέα. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό μέχρι και 25% αδυνατεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του για λόγους υγείας, ηλικίας ή γιατί ανήκει στο γυναικείο προσωπικό, ανάμεσα στο οποίο υπάρχουν εγκυμοσύνες και άλλες εγγενείς αδυναμίες.

Αυξημένες υποχρεώσεις
Πάντως το μέγεθος του προβλήματος φαίνεται ανάγλυφα μέσα από συγκεκριμένα δεδομένα που αφορούν τη Λευκωσία, τα οποία έχει συγκεντρώσει ο επαρχιακός υπεύθυνος σταθμών, Ανώτερος Υπαστυνόμος Λεωνίδας Λεωνίδου. Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία αυτά, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Σταθμών Λευκωσίας παρουσιάζεται σήμερα μειωμένο κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2011. Κι αυτό όταν οι κλήσεις για βοήθεια τα τελευταία χρόνια, με εξαίρεση τον φετινό χρόνο, έχουν αυξηθεί κατά 40% περίπου από ό,τι παλαιότερα.
Το 10% από μόνο του μπορεί να φαίνεται μικρό πρόβλημα, αναφέρει ο κ. Λεωνίδου, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει αφυπηρετήσει πρόωρα από τη Λευκωσία το 23% περίπου του προσωπικού της. Αυτό το 23%, προσθέτει, ήταν έμπειρο προσωπικό, στο οποίο ο τομέας των επιχειρήσεων μπορούσε να στηρίζεται με περισσότερη εμπιστοσύνη. Ο κ. Λεωνίδου τονίζει ότι η Διεύθυνση της Υπηρεσίας κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια να περιορίσει το πρόβλημα, μετακινώντας προσωπικό από τα γραφεία του Αρχηγείου στους Σταθμούς. Το προσωπικό όμως αυτό, αναφέρει, χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει εμπειρίες και να αντικαταστήσει πλήρως αυτούς που έφυγαν.
Επίσης με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης ο μέσος όρος ηλικίας στους Σταθμούς Λευκωσίας είναι σήμερα 42 χρόνια ενώ το 40% του προσωπικού είναι πέραν των 45 χρονών, παρόλο που έχουμε ένα Σταθμό στον οποίο το 72% του προσωπικού είναι πέραν των 45 χρονών. Η Διεύθυνση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προσπαθεί και μέχρι σήμερα φαίνεται να καταφέρνει να διαχειριστεί το πρόβλημα, συμπληρώνει, για να προειδοποιήσει όμως πως αν δεν ληφθούν σύντομα αποφάσεις το πρόβλημα θα οξυνθεί - διότι, από τη στιγμή που θα ληφθεί η απόφαση για πρόσληψη νέων μελών, χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να αρχίσει κάποιος να αποδίδει, έστω τα στοιχειώδη.

ΠΗΓΗ:  Sigmalive

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777