16 Ιανουαρίου 2015

Ανενεργά οχήματα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για τη συντήρηση τους.

Ανενεργά παραμένουν δύο πολύ σημαντικά μηχανήματα για τη σωστή λειτουργία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων, ένα ερπυστριοφόρο και ένα κλιμακοφόρο.
Η έλλειψη χρηματοδότησης για τη συντήρηση των οχημάτων και την αποκατάσταση βλαβών έχει ως αποτέλεσμα τα δύο αυτοκίνητα να μην χρησιμοποιούνται. Την ίδια ώρα, οι πυροσβέστες έχουν στήσει δικό τους ταμείο και δίνουν χρήματα προκειμένου να αγοράζουν εξοπλισμό για τα άλλα οχήματα, αφού, σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει να περιμένουν μήνες ολόκληρους για να εγκριθεί η αγορά ενός καθρέπτη ή η αντικατάσταση ενός τζαμιού!
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λειτουργίας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων παραμένουν:
Το ερπυστριοφόρο όχημά της, ειδικό για ορεινές διαδρομές και προσέγγιση χιονισμένων περιοχών, είναι εκτός λειτουργίας εδώ και δύο χρόνια. Το κόστος αντικατάστασης των ερπυστριών, ύψους 25.000 ευρώ, δεν έχει ακόμα καλυφθεί!
Εκτός λειτουργίας είναι και το κλιμακοφόρο με σκάλα 25 μέτρων καθώς δεν υπάρχουν χρήματα να επιδιορθωθεί.

Πέρα από την ανάγκη να δοθούν οι αναγκαίοι πόροι, πυροσβέστες καλούν τους πολίτες να είναι συνεργάσιμοι και να ακούν τις οδηγίες των Αρχών. «Οταν δίνεται δελτίο καιρού που λέει ότι απαγορεύεται να ανέβουν στα βουνά και κάποιοι ακολουθούν το εκχιονιστικό ξέροντας ότι μπορεί να αποκλειστούν δεν είναι παραλογισμός; Αν αυτός ο άνθρωπος αποκλειστεί, θα πρέπει να μπουν εκχιονιστικά, να ξοδευτούν πετρέλαια, να κινδυνεύσουν άνθρωποι, να κινητοποιηθούν πιθανόν και ελικόπτερα και όλα αυτά επειδή δεν συμμορφώθηκε με μια απλή υπόδειξη», ανέφερε αξιωματικός της Πυροσβεστικής.
Σημειώνεται ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μια διάσωση πολίτη σε περιοχή όπου υπάρχει απαγόρευση προσέγγισης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων σημαίνει επιβάρυνση με ποσά 6.000 – 7.000 ευρώ του ίδιου και του Ασφαλιστικού του Ταμείου. Την ίδια στιγμή, ειδικά τα καλοκαίρια, γίνονται δεκάδες διασώσεις τουριστών στα βουνά του νησιού πάντα δωρεάν και χωρίς την παραμικρή τους επιβάρυνση.

Πηγή: haniotika-nea.gr

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777