17 Μαρτίου 2015

Άσκηση «Σεισιχθών 2015» της 7ης ΕΜΑΚ στο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας (βίντεο)

- Επέμβαση της 7ης ΕΜΑΚ για απεγκλωβισμό μαθητών μετά από σεισμό -

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Στυλίδας, η άσκηση «Σεισιχθών 2015» που προβλέπει την αντιμετώπιση κρίσης σε περίπτωση σεισμού με ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιάς στο χώρο.
Φέτος η επιλογή από την 7η ΕΜΑΚ που είχε την ευθύνη της άσκησης, ήταν η διάσωση εγκλωβισμένων μαθητών στο χώρο, με τη βοήθεια και της εκπαιδευμένης σκυλίτσας της, ενώ πυροσβεστικά οχήματα από τα κλιμάκια της Στυλίδας, Λαμίας και της ΒΙΠΕ, ανέλαβαν την κατάσβεση της φωτιάς.
Όπως και σε ανάλογες ασκήσεις ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, στην «Σεισιχθών 2015» πήραν μέρος και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που εμπλέκονται σε περιστατικά βοήθειας ή διάσωσης του πολίτη, όπως το ΕΚΑΒ, η αστυνομία και φυσικά η Πολιτική Προστασία.
Ο διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ, Ανδρέας Μωράτης ήταν ο συντονιστής της ιδιαίτερης αυτής άσκησης το σενάριο της οποίας προέβλεπε, μία ολόκληρη τάξη με μαθητές εγκλωβισμένους αλλά καλά στην υγεία τους στον 1ο όροφο (ΣΤ2) και δύο μαθητές τραυματισμένους στο ισόγειο και στον 1ο όροφο του κτιρίου που διασώθηκαν από τις ειδικές ομάδες της 7ης ΕΜΑΚ.
Στη μία περίπτωση χρειάστηκε και όπως ήδη σημειώσαμε η σκυλίτσα της Κυνοφιλικής ομάδας της 7ης ΕΜΑΚ, Ήρα η οποία χάρηκε ιδιαίτερα και με την παιδική παρέα.
Επίσης πρέπει να σημειωθεί η προεργασία από τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς, καθώς σε περίπτωση σεισμού πρέπει να τηρηθούν ειδικοί κανόνες, κατά τη διάρκεια και μετά την εκδήλωση του φαινομένου ώστε οι μαθητές να βρεθούν σε ασφαλές μέρος όπου θα καταμετρηθούν και θα διευκρινιστεί αν υπάρχουν αγνοούμενοι ή εγκλωβισμένοι, ώστε να ξεκινήσει επιχείρηση διάσωσης.
Παρών στην ιδιαίτερη αυτή άσκηση ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στη Στερεάς Ελλάδα, Αρχιπύραρχος, Νίκος Ντίτσας, ο Λιμενάρχης Στυλίδας, Πλωτάρχης, Γιάννης Κοντοστέργιος, ο Αντιδήμαρχος, Στυλίδας, Κ. Φούντας και πολλοί ακόμη αυτοδιοικητικοί.
ΠΗΓΗ: e-Φθία

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777