04 Απριλίου 2015

ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι βροχές θα φέρουν φωτιές !

ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΡΟΜΗΝΥΕΤΑΙ Η ΦΕΤΙΝΗ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ.

Στην «κόκκινη ζώνη» η Θεσσαλία, κυρίως λόγω του καψίματος σιτοκαλαμιών * Καμπάνια ενημέρωσης, μέτρα πρόληψης και αντιπυρικές ζώνες στα δάση * Σύσκεψη και στην Ελασσόνα.

Του Γιώργου Ρούστα

Ο συντονισμός όλων των φορέων που εμπλέκονται στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου που ξεκινά την 1η Μαΐου, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Και επειδή η πρόληψη είναι πιο αποτελεσματική απ' ό,τι η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, στην πρόσφατη σύσκεψη δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων, για τη λήψη σειράς προληπτικών μέτρων ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου. Φέτος η χρονιά προβλέπεται αρκετά δύσκολη, καθώς από τη μία οι πολλές βροχές που σημειώθηκαν αύξησαν την πυκνή βλάστηση σε κοινόχρηστους και όχι μόνο χώρους και από την άλλη η οικονομική κρίση που μαστίζει τόσο την Περιφέρεια, όσο και την Πυροσβεστική έχει αποδυναμώσει σημαντικά τις αρμόδιες υπηρεσίες σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Η επίσημη αντιπυρική περίοδος θα ξεκινήσει την Πρωτομαγιά και θα διαρκέσει ως το τέλος του Οκτώβρη και στο διάστημα αυτό απαγορεύεται η καύση κλαδιών, ενώ οι πολίτες καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ιδιαίτερα όταν εκτελούν "θερμές εργασίες" όπως π.χ. ηλεκτροκόλληση ή όταν επιδίδονται στο... προσφιλές τους σπορ που δεν είναι άλλο από το να ανάβουν... ψησταριές στην εξοχή. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όταν φυσάει αέρας και ιδιαίτερα νοτιάς που είναι θερμός κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο. Να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος δεν αστειεύεται και στην περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς ο δράστης βαρύνεται με πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες ενώ αν διαπιστωθεί δόλος (σε περίπτωση εμπρησμού) τώρα μπορεί να κατηγορηθεί ακόμα και για κακούργημα.

Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Όπως είναι φυσικό σε εγρήγορση βρίσκονται οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες όλης της Θεσσαλίας, καθώς το Σώμα θα έχει τον κεντρικό συντονισμό των προσπαθειών κατάσβεσης των πυρκαγιών. Αυτή την περίοδο η Π.Υ. έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου, σε όλη τη Θεσσαλία προκειμένου να ενημερώσει όλους τους φορείς για τον τρόπο συντονισμού των ενεργειών, εφόσον χρειαστεί, αλλά και για όσα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.
Αισιόδοξος για τα φετινά αποτελέσματα της αντιπυρικής περιόδου εμφανίζεται, με δηλώσεις του στην «Ε», ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, ταξίαρχος κ. Νίκος Μιχαλάκης, αν και εντάσσει τη Θεσσαλία στην κόκκινη ζώνη. «Πέρυσι από τις 20 μεγάλες φωτιές που εκδηλώθηκαν στη χώρα, οι 12 ξέσπασαν στη Θεσσαλία. Φέτος θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενημέρωση των παραγωγών για την κακή, επικίνδυνη συνήθεια που έχουν να βάζουν φωτιές στις σιτοκαλαμιές. Υπάρχουν επιστημονικές εισηγήσεις που αποδεικνύουν ότι αυτή η τακτική καταστρέφει και δεν ωφελεί, όπως εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι, τα χωράφια τους. Θα είμαστε σε συνεχή εγρήγορση. Είναι θετικό ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί μας, έχει γίνει σωστή προετοιμασία, έχουμε πλέον και την εμπειρία και πιστεύω ότι θα πάμε καλά. Αρκεί οι πολίτες να είναι προσεκτικοί για να μην ξεσπούν φωτιές από αμέλεια και σε εγρήγορση όταν εντοπίζουν πύρινες εστίες, ώστε να μας ενημερώσουν έγκαιρα».

Διαβάστε περισσότερα στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777