26 Μαΐου 2015

Λάρισα: Πυρκαγιά που καίει για 20 μέρες προκαλεί προβλήματα στην υγεία των πυροσβεστών

Αγωνία των πυροσβεστών για την καύση της λημματολάσπης.
Περιμένουν αποτελέσματα ελέγχων και ζητούν παρέμβαση των Αρχών.

Εδώ και 20 περίπου ημέρες σιγοκαίει πυρκαγιά σε έναν τεράστιο όγκο λημματολάσπης σε σφραγισμένη από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας επιχείρησης, προκαλώντας προβληματισμό στην πυροσβεστική υπηρεσία. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Υπαλλήλων του Σώματος ζητά να δοθεί άμεσα λύση, καθώς υπάρχει πρόβλημα με τη διάσπαση των δυνάμεων του σώματος, ενώ αναζητά και απαντήσεις για το αν οι καπνοί που εκλύονται είναι τοξικοί και καρκινογόνοι.

«Έχουμε ήδη αναφορές από συναδέλφους για έντονο βήχα και φλέγματα, και απομένει να δούμε αν αυτά οφείλονται από τη συνεχόμενη παρουσία τους εδώ και 20 περίπου ημέρες στο συγκεκριμένο σημείο, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τη φωτιά που σιγοκαίει. Βέβαια, η επιφάνεια του όγκου λημματολάσπης και εναλλακτικού καυσίμου έχει στεγανοποιηθεί και χρειάζεται η χρήση χωματουργικών μηχανημάτων για να σβήσει τελείως. Αλλά θέλουμε και απαντήσεις για το αν οι καπνοί που εκλύονται είναι τοξικοί ή και καρκινογόνοι» επεσήμανε για μία ακόμη φορά σήμερα ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, Βασίλης Ρούντος.

Παράλληλα, οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι στέκονται και στη διάσπαση των δυνάμεων του σώματος. «Εδώ και μέρες 2-3 οχήματα και προσωπικό απασχολούνται στο συγκεκριμένο σημείο. Είμαστε ήδη στην αντιπυρική περίοδο και το προσωπικό χρειάζεται να καλύψει άλλες ανάγκες. Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα» επισημαίνει ο κ. Ρούντος, ενώ ζητά την παρέμβαση όλων των αρμόδιων φορέων προκειμένου το θέμα να κλείσει άμεσα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777