27 Ιουλίου 2015

Ήρωες στις φλόγες.

Τους βλέπουμε με δέος, κυρίως μέσα από τεικόνες και φωτογραφικά καρέ που απαθανατίζουν τις δύσκολες στιγμές τους, και τους θαυμάζουμε. Είναι οι συνάντρωποί μας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φωτιά και θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Οι φύλακες –άγγελοι που κρατάνε κλειστές τις πόρτες της πύρινης κόλασης, που σχεδόν κάθε καλοκαίρι απειλεί τις ζωές μας, τις περιουσίες και τα δάση μας. Είναι οι αληθινοί πρωταγωνιστές. Οι άνδες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος και οι εθελοντές. Οι ήρωες που ρισκάρουν καθημερινά τη ζωή τους που είναι πάντα έτοιμοι σε επιχερησιακή ανταπόκριση που δίνουν μάχη με τα κρίσιμα δευτερόλεπτα στην εξέλιξη των συμβάντων.
Τους θυμόμαστε πάντα στα δύσκολα, όπως πριν από λίγες ημέρες στη φωτιά που ξέσπασε (17/07) στην περιοχή του Καρέα, στοίχισε τη ζωή του 47άχρονου Αρχιφύλακα Γιάννη Καλλιντεράκη, ο οποίος παγιδεύτηκε στις φλόγες. Ταυτόχρονα, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών καμένα κι ένας από τους δεκάδες ήρωες του Πυροσβεστικού Σώματος και τους εθελοντές, που με αυταπάρνηση, τόλμη, ανδρεία και ζήλο βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή , στη μάχη με τις φλόγες, σε μια φωτογραφίας που συγκλόνισε το διαδίκτυο.
Το στιγμιότυπο του Ορέστη Παναγιώτου, για το πρακτορείο EPA. Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Αθηνών, Αρχιπύραρχος Μιχάλης Ανδριόπουλος, με 28 χρόνια μάχιμης υπηρεσίας, ανεβασμένος σε μια σκάλα δίνει μάχη με τις φλόγες που τον πλησιάζουν. Η έκφραση του προσώπου του δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο, στην προσπάθεια του να σβήσει τη φωτιά. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που «είδαν» στο πρόσωπό του την Ελλάδα της κρίσης.
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ
Τον Αρχιπύραρχο Ανδριόπουλο- Δ/κτη ΠΥ Αθηνών, ίσως και να ήταν από τους πρώτους Αξιωματικούς στο Πυροσβεστικό Σώμα που γνώρισα όταν ξεκίνησα στο ρεπορτάζ. Σχεδόν κάθε φορά, τον έβρισκα μπροστά μου, από τροχαία σε κατάσβεση πυρκαγιάς και διασώσεις.. Ήταν ο Μιχάλης, τον ξέραμε με το μικρό του όνομα. Πολύ αργότερα, διέκρινα ότι ήταν βαθμοφόρος. Ήταν παρών σε κάθε συμβάν, όχι με στόμφο διοικητή, ή με γαλόνια και μεγάλη στολή, με τη φόρμα, μαύρος από τους καπνούς, με τον κούραση στο πρόσωπο του, αλλά εκεί, να προσφέρει σε όποιον χρειάζεται τη βοήθειά του. Πάντα με ένα χαμόγελο και μια καλή κουβέντα ακόμα και όταν δεν πήγαιναν όλα «κατ ευχήν». «Την ίδια προσπάθεια καταβάλλουμε όλοι, από τον πρώτο ως τον τελευταίο» ήταν το μοναδικό και ταπεινό του σχόλιο μετά τοα «σάλο» που προκάλεσε η φωτογραφία στο διαδίκτυο.
ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΣΤΑΜΑΤΑΟι συγκινητικές ιστορίες ,όμως, οι οποίες αποτυπώνονται σε φωτογραφικά στιγμιότυπα περηφάνιας, είναι πολλά.. Στη φωτιά που ξέσπασε (21/07) στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, επίγειες και εναέριες δυνάμεις, επιχειρούν στο έργο κατάσβεσης της φωτιάς. Σε φωτογραφικά στιγμιότυπα του πρακτορείου EUROKINISSI, ο Γιώργος Μαλατάνης, μέλος του Συλλόγου Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Αγ.Στεφάνου, δέχεται «τα συγχαρητήρια» από πιτσιρικά, για τη συνδρομή του στην κατάσβεση της φωτιάς.Στην άλλο στιγμιότυπο την άλλο στιγμιότυπο, παρέα πιτσιρικάδες, προσφέρουν νερό στους Πυροσβέστες που επιχείρησαν στην κατάσβεση του πύρινου μετώπου. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους Εθελοντές και τους Πυροσβέστες μας.
Εκτός όμως από τις ωραίες στιγμές, υπάρχουν και φωτογραφικά στιγμιότυπα, τα οποία αποτυπώνουν το πένθος στο Πυροσβεστικό Σώμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο(12/09), στο Π.Φάληρο, σε αστική πυρκαγιά, σε τριώροφο οίκημα, έχασε τη ζωή του ο Αρχιπυροσβέστης Ματθαίος Μάτζιος. Οι συνάδελφοί του, τον εντόπισαν νεκρό στο μπαλκόνι του διαμερίσματος, όταν επιχείρησε να διασώσει ένοικο και μητέρα δύο παιδιών. Παρά τις προσπάθειες τους να τον επαναφέρουν, διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Διαβάστε περισσότερα στο Νantiareport

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777