23 Ιουλίου 2015

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά στη Ρόδο, εκκενώθηκε το χωριό Μακρυκάπα στην Εύβοια. (βίντεο)

ΡΟΔΟΣ
Ανεξέλεγκτη εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πριν από το μεσημέρι σε δασική περιοχή στην κεντρική Ρόδο παρά τη «μάχη» που δίνεται για την κατάσβεση της με κάθε μέσο.
Πριν από λίγο, ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, απεύθυνε έκκληση σε όσους πολίτες διαθέτουν μπουλντόζες και μεγάλα τρακτέρ, να σπεύσουν και να συνδράμουν τις δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου, ώστε να ανοίξουν αντιπυρικές ζώνες για να ανακόψουν την πυρκαγιά.
Η φωτιά αυτή την ώρα έχει ξεφύγει από το χωριό Λάερμα και κατευθύνεται στην αγροτική περιοχή του χωριού των Απολλώνων.
Δραματική είναι και η περιγραφή που κάνει ο δήμαρχος, καθώς υπάρχουν εστίες σε πολλά σημεία, γεγονός που δυσκολεύει το έργο της κατάσβεσης και εμπνέει ανησυχία.
Ειδικότερα αυτή τη στιγμή η φωτιά βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ από αγροτικές εκτάσεις, κοντά στο χωριό των Απολλώνων, και καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες να μην μπει στα χωράφια
Αυτή την ώρα εξακολουθούν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο ελικόπτερα και δύο Καναντέρ, τα οποία έφτασαν νωρίτερα στην Ρόδο, δίνοντας μάχη ώστε να τεθεί έστω υπό μερικό έλεγχο το μέτωπο προτού νυχτώσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σημείο της φωτιάς βρίσκονται 16 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου με 40 άνδρες, όλα τα οχήματα και το προσωπικό της ΕΤΑΙΠΡΟΦΥΚΑ, ο Στρατός και όλες οι εθελοντικές ομάδες του νησιού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 21.10 το βράδυ αναμένονται στη Ρόδο 40 ακόμη πυροσβέστες από την Θεσσαλονίκη που σπεύδουν στο νησί μας για βοήθεια, καθώς επίσης και 13 ακόμη άνδρες της ΕΜΑΚ.

ΕΥΒΟΙΑ
Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άτταλη στα Ψαχνά Ευβοίας ξέσπασε το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Ιουλίου.
Η φωτιά σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Eviaportal.gr ο υπάλληλος του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων κος Βλιώρας Απόστολος, ξεκίνησε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι από τα Βάβουλα και έφτασε μέχρι και τη Μακρυκάπα.
Εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, πριν από λίγη ώρα, το χωριό Μακρυκάπα στο Δήμο Δυρσίων της Εύβοιας, λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στην Άτταλη Ψαχνών.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν, αυτή την ώρα, 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων και 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη
Αυτή τη στιγμή η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο έξω από τη Μακρυκάπα ενώ δεν κινδυνεύουν οικισμοί προς το παρόν. Οι ισχυροί άνεμοι ωστόσο δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης καθώς πριν λίγο σταμάτησαν τις ρίψεις νερού 2 αεροπλάνα ενώ συνεχίζουν τα 2 ελικόπτερα.

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777