17 Νοεμβρίου 2015

Σεισμική δόνηση 6,1 βαθμών στη Λευκάδα - Δύο νεκροί και 4 τραυματίες.

Ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας, ενώ έντονη ήταν και η μετασεισμική ακολουθία λίγα λεπτά μετά το μεγάλο σεισμό. Οι δύο δυνατοί μετασεισμοί 4,1 και 3,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ έχουν επίκεντρο στον ίδιο θαλάσσιο χώρο που έδωσε και τον μεγάλο σεισμό.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μέγεθος του σεισμού είναι 6,1 βαθμοί και το εστιακό του βάθος στα 5 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΚ, Ευθύμιο Λέκκα η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 5,6 βαθμών.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε Κέρκυρα και Ηλεία.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στους τέσσερις.
Μία 60χρονη έχασε τη ζωή της όταν ένας μεγάλος βράχος αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, στην Πόντη Βασιλικής, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.
Επίσης, σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμο όπως είπε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Κατηφόρης.

Οι κάτοικοι είναι έντρομοι στους δρόμους, σύμφωνα με το lefkadanews.
Ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας έδωσε εντολή να απομακρυνθούν οι μαθητές από τα σχολεία, ενώ τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται επί ποδός για να ελέγξουν τυχόν ζημιές στο οδικό δίκτυο.
Όπως δήλωσε κάτοικος του νησιού στο Mega, το χωριό Αθάνι που βρίσκεται κοντά στο Πόρτο Κατσίκι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από τον ισχυρό σεισμό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του κατοίκου, έχουν καταρρεύσει εκκλησίες, σπίτια και μαγαζιά.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιφέρεια δυτικής Ελλάδας από τον ισχυρό σεισμό.
Σύμφωνα με αξιωματικούς του κέντρου επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Πάτρα, υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις κατά τόπους υπηρεσίες πυροσβεστικής, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί δεν είχαν γίνει κλήσεις για παροχή βοήθειας, ειδικά στις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, που βρίσκονται κοντά στη Λευκάδα.
Το μόνο περιστατικό που έχει αναφερθεί, είναι η μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι, χωρίς όμως να προκληθεί κάποιο άλλο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

Χρήσιμα τηλέφωνα

1. Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 210 3359 002-3
2. Πυροσβεστικό Σώμα 199
3. Αστυνομία 100
4. ΕΚΑΒ 166
5. ΔΕΗ 10500
6. ΕΥΔΑΠ 1022
7. Κέντρο Δηλητηριάσεων 210 7793777